Pokud trpíte únavou, častými výpadky paměti a obtížně se soustředíte, na vině může být špatná životospráva a nedostatek živin podporující správnou činnost našeho mozku. To může být nepříjemný problém současnosti, ale i předzvěst závažných degenerativních poruch mozku, jako je např. Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Ačkoliv k nim mnozí máme genetické sklony, lze projevy zmírnit správnou životosprávou a kvalitními potravinami. Které to jsou?
Hořká čokoláda
Tato dobrota obsahuje tzv. flavonoidy, které nejen působí protizánětlivě, snižují stres a bojují proti srdečním chorobám, ale podle nejnovějších výzkumů se vysokoprocentní hořká čokoláda podílí i zvýšení frekvence gama vln v našem mozku, což má za následek lepší paměť a proces vybavování. Ujistěte se, že výrobek obsahuje alespoň 70 % kakaa.
Houby
Nadšené houbaře jistě potěší, že houby snižují tzv. mírné kognitivní poruchy (MCI), což je pojem zahrnující poruchy paměti a funkce, jako je např. soustředění, rozhodování či orientace. Jedná se o běžný projev stáří, který však může vyústit v demenci.
Podle výzkumu uveřejněném v časopise Journal of Alzheimers Disease (Deník o Alzheimerově nemoci) lidé ve věku 60+ konzumující alespoň dvě porce hub týdně o množství 150 g, po dobu šesti let, mají prokazatelně nižší risk kognitivních poruch, a to až o 57 procent!
Borůvky
Borůvky jsou nejen sladkým ovocem plným antioxidantů, vitamínů a dalších mikroživin, ale podle všeho jsou i skvělým pomocníkem v boji proti stárnutí našeho mozku a pomáhají snižovat projevy motorické dezorientace v prostoru, což může být typickým znakem pokročilého věku.
Tmavá zelenina
Špenát, brokolice, kapusta či zelí jsou skvělým zdrojem vitamínů K i C podporující dobrou náladu a napomáhající ke správné činnosti mozku a lepšímu soustředění. Potěší i váš trávicí systém díky vysokému obsahu vlákniny dobré ke správné funkci střev a bojující proti nadýmání.
Ryby
Stejně jako houby, tučné ryby také pomáhají v boji proti projevům mírných kognitivních poruch a Alzheimerově chorobě. Omega-3 mastné kyseliny obsažené např. v lososech, treskách a rybím oleji nejen zvyšují míru soustředění, ale dodávají tělu potřebné zdravé tuky pro optimální krevní oběh a zdravé srdce. Zkombinujte obě možnosti a uvařte si k obědu lososové filety s hříbkovou omáčkou.
Avokádo
U zdroje omega-3 kyselin ještě zůstaneme. Dalším skvělým příkladem z řad ovoce je avokádo. Zdravý oběd z avokáda nás skvěle zasytí, podpoří zdravý krevní oběh, a ochrání náš mozek proti degenerativním onemocněním mozku jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Matcha
Pokud jste o tomto tradičním japonském nápoji ještě neslyšeli, o hodně přicházíte. Tento zelený čaj se připravuje namletím těch nejmladších lístků čajovníku čínského, díky kterým má prášek tak sytě zelenou barvu. Matcha neobsahuje žádná barviva ani jiné umělé složky a prokazatelně zlepšuje soustředění, paměť i náladu. Narozdíl od kávy nezvyšuje krevní tlak a má mnohem klidnější nástup.