Tofu patří k univerzálním potravinám, které mají u mnoha z nás stálé místo v jídelníčku. Dá se použít na mnoho způsobů, je všestrannou přísadou nahrazující maso například u vegetariánů. Ve východní a jihovýchodní Asii se navíc používá téměř denně. Co přesně jíme, když si pochutnáváme na tofu?

Jak se vyrábí tofu?

Tofu se zjednodušeně řečeno vyrábí ze sóji, respektive ze sójového nápoje, což je nápoj ze sójových bobů. Nápoj se nechá vysrážet a pak se zatíží. Výsledným produktem je tofu, které se pak rovnou konzumuje, nebo upravuje dál. K dostání je nejčastěji v podobě natural, nebo jako uzené či marinované tofu. Uzené se dále suší, aby bylo kompaktnější a drželo lépe pohromadě.

Tofu a GMO

Většina sójových bobů na trhu je bohužel geneticky modifikovaná. Pokud máte z GMO potravin obavy, vybírejte si v obchodě tofu, které má přímo na obalu uvedeno, že je bez GMO.  To je vyrobeno ze sóji, co geneticky modifikovaná nebyla.

Tofu je bohaté na živiny

Tofu má skvělé složení. Přesto, že není příliš kalorické, obsahuje velké množství živin. Ve 100 g tofu se nachází 17 g bílkovin, 3 g sacharidů, 2 g vlákniny a 9 g tuku. Dále v něm najdeme mangan, selen, vápník, měď, vitamín A a v menší míře fosfor, železo, hořčík a zinek. Pro vysoký obsah bílkovin se tofu hodí i k občasnému zařazení do jídelníčku sportovců.

Škodí nám antinutrienty v tofu?

Bohužel kromě zdraví prospěšných látek skrývá tofu i antinutrienty. Ty mají negativní vliv na vstřebávání živin ze stravy. Při dodržování pestrého jídelníčku by ale neměly být důvodem k obavám. Jejich obsah můžete snížit namáčením nebo vařením sójových bobů.

Tofu snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny

Sójové potraviny pomáhají snižovat cholesterol a jsou spojovány s nižším výskytem srdečních onemocnění.  Navíc snižují riziko některých druhů rakoviny, například rakoviny tlustého střeva, žaludku a plic. U mužů zase významně snižují riziko rakoviny prostaty.

Jaké další výhody má konzumace tofu?

Tofu má kromě jiného vysoký obsah isoflavonů. Ty nabízejí další zdravotní výhody:

  • Antidepresivní účinky – nižší riziko vzniku deprese
  • Zlepšení funkce mozku
  • Silnější kosti
  • Snížení příznaků menopauzy – pozitivní vliv na poruchy nálad a návaly horka

Rizika konzumace tofu

Tofu není vhodné ke každodenní konzumaci u žen, které mají sklony k rakovině prsu, nebo u osob se zhoršenou funkcí štítné žlázy.

Jíst nebo nejíst tofu?

Tofu rozhodně patří ke zdravému životnímu stylu. Má neutrální chuť, a tak může být součástí slané večeře i sladkého dezertu. Díky vysokému obsahu bílkovin a velkému množství živin bychom ho do jídelníčku měli pravidelně zařazovat.