Jak brokolicové, tak mungo klíčky by se měly stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Oba druhy obsahují celou řadu živin, které mají pozitivní vliv na naše zdraví, a to v mnoha oblastech. Zatímco v brokolicových klíčcích najdete vitamíny A, C, B1, B2, železo, vápník, fosfor a hořčík, mungo klíčky obsahují vitamín K, vitamín C, železo, mangan a měď. Jak brokolicové, tak mungo klíčky jsou nízkokalorické, a mají léčivé a regenerační účinky. Jaký mají vliv na naše zdraví?

Proč klíčky jíst?

 Nabízí se hned několik důvodů, proč oba druhy klíčků jíst. Jde o prospěšnou superpotravinu, která vám pomůže přecházet některým civilizačním onemocněním. Víte, proč je vhodné klíčky kombinovat? Získáte tak více zdravotních benefitů.

1.     Prevence rakoviny

Brokolicové klíčky obsahují sulforafan, který pomáhá předcházet rakovině. Účinné jsou zejména v boji proti rakovině prostaty, jater, vaječníků, močového měchýře a tlustého střeva.

2.     Lepší trávení

Jak mungo, tak brokolicové klíčky dokážou zlepšit stav trávení. Obsahují větší množství vlákniny, pomáhají chránit imunitní systém a optimalizovat rovnováhu střevní mikroflóry.

3.     Obrana proti předčasnému stárnutí

Klíčky jsou plné antioxidantů a vitamínů, které mají pozitivní vliv na elasticitu pokožky. Zároveň pomáhají minimalizovat výskyt vrásek, a snižují oxidační stres.

4.     Pro zdravé srdce

Dalším přínosem klíčků je pozitivní vliv na zdraví srdce. Mungo klíčky obsahují vitamín K a brokolicové klíčky již zmíněný sulforafan, který pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a vyrovnávat krevní tlak.

5.     Lepší imunitní systém

Klíčky fazolí mungo obsahují flavonoidy, které výrazně posilují imunitu. Brokolicové klíčky nejen mají ty stejné účinky, ale navíc mají i protizánětlivé účinky.

Kromě těchto účinků mají i řadu dalších. V případě, že se snažíte zhubnout, přidávejte je do jídla co nejčastěji. Jsou nízkokalorické a obsahují velké množství vlákniny.

Jak pěstovat klíčky

Rozhodli jste se vypěstovat si klíčky doma? Není to vůbec složité. Potřebujete jen nakličovací nebo zavařovací sklenici překrytou pláténkem. Nádoba určená ke klíčení je nejjednodušší variantou. Sežeňte si kvalitní semínka, nejlépe v bio kvalitě. Pokud máte vhodnou nádobu i vodu, jako základ to stačí. V průběhu nakličování byste měli semínka několikrát propláchnout. První úrodu můžete sklízet už za pár dní.

Jakým způsobem klíčky konzumovat?

Poté, co vám klíčky vyrostou, se dají přidávat do salátů, do polévek, nebo jen tak do pečiva. Do vařených pokrmů přijdou až nakonec, abyste nepřišli o cenné látky. Zkuste je zobat i samotné k svačině. V lednici se dají uchovávat až týden, můžete je bez obav sklidit a spotřebovat až ve chvíli, kdy na ně budete mít chuť. Díky nízké kalorické hodnotě a vysokém obsahu živin vám nejen obohatí jídelníček, dodají energii, ale budou fungovat i jako součást redukčního jídelníčku.