Kořen zázvoru známe pro jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zázvor se používá čerstvý, sušený, nakládaný nebo vařený. Má blahodárné účinky na imunitu člověka a lze ho konzumovat několika způsoby. Jedním ze způsobů je pití zázvorového výluhu přímo z kořene této zázračné byliny.

Zázvor a jeho původ

Původ zázvoru není přesně znám. Někdy se uvádí, že byl pěstován na jihu Číny a odtud se dostal do Indie. Z těchto oblasti se zásluho mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře. Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě, kde se hojně používá dodnes. Jediné co o zázvoru skutečně víme je, že v Číně a Indii ho lidé používají více jak tři tisíciletí. Oddenky zázvoru se v teple nekazí, i proto se stal jedním z prvních koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku jako koření v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole, jako například pepř nebo sůl.

Zázvor lékařský

Jde o tropickou trvalku vysokou až 90 centimetrů, z čeledi zázvornikovitých. Typický je hlízovitý, dužnatý oddenek světle žluté barvy, který se skládá z jednotlivých pospojovaných článků. Z oddenku vyrůstá lodyha, kterou pokrývají jednoduché, špičaté listy. Listy bývají dlouhé 25 centimetrů a v průběhu zrání postupně usychají. Zázvor je možné pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Na zimu, ale musí do tepla, mrazy by rostlina nevydržela.

Zázvor lékařský lidé pěstují především kvůli jeho oddenkům, které jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Nejvíce je v zázvoru vitamínu C, ale najdeme v něm i vitamín E, vitamín B3 (niacin) nebo vitamín B9 (kyselina listová). Obsahuje minerální látky jako hořčík, fosfor, draslík, vápník a sodík.

Léčivé účinky

Zázvor můžeme označit za všelék. Pomáhá při žaludečních, cestovních nebo těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, podporuje krevní oběh a redukci váhy. Dokáže snížit hladinu inzulínu v krvi. Pokud vás trápí problémy s klouby, i tady pomůže zázvor. Dokáže zmírnit nepříjemnou bolest a ztuhlost, která se pojí s degenerativními kloubními onemocněními.

Při silných menstruačních křečích, bude zázvor volbou číslo jedna. Dokáže zmírnit příznaky, které menstruaci provází. Dále může pomoci proti rakovině, zlepšit funkci mozku a pomoci tak předcházet Alzheimerově chorobě. Účinky zázvoru jsou stále ve fázi zkoumání, proto je vždy lepší poradit se nejprve s odborníkem.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Snadná příprava

Kořen zázvoru můžeme konzumovat několika způsoby. Používá se drcený jako koření, především do asijských pokrmů. Lze ho využít kandovaný na pečení cukroví nebo na přímou konzumaci. V obchodě můžeme narazit na několik druhů zázvoru. Najdeme zde zázvor černý (neoloupané oddenky), zázvor bílý (oloupané oddenky) nebo zázvor růžový (naložené oddenky).

Zázvorový oddenek mívá žlutou barvu. Jeho chuť je velice výrazná a aromatická. Bývá až lehce pikantní, pokud nejste na pikantní chuť přivyklý. Zázvor vás svojí ostrostí může překvapit. Můžeme ho ochutnat na nejrůznější způsoby. Například jako zázvorový likér, zázvorové víno, kandovaný zázvor, zázvorové lízátko, zázvorovou zmrzlinu, zázvorový puding nebo zázvorovou kávu.


Nejčastěji se využívá k přípravě lahodného čaje nebo zázvorové vody či limonády v letních měsících. A jak dlouho je vhodné zázvor louhovat, abychom získali lahodný nápoj? Doporučuje se zázvor nastrouhat, tak z kořene získáme nejsilnější chuť. Nastrouhaný zázvor, přibližně tři čajové lžičky, přelijeme vroucí vodou a necháme 5 až 10 minut louhovat. Poté nastrouhané kousky z vroucí vody odstraníme a vychutnáváme si ostrou chuť zázvorového nápoje.

Příprava zázvorového sirupu

  • 2 lžičky čerstvého zázvoru nasekáme na malé kousky
  • Kousky vaříme asi 20 minut v 200 ml vody
  • Následně přidáme 100 g cukru nebo medu a vše necháme zhoustnout
  • Sirup užíváme po lžičkách nebo si ho přidáváme do čaje
Domácí zázvorový sirup je velmi snadný na přípravu.

Co se týče dochucování pokrmů, zázvor nejvíce vynikne v masitých jídlech. Použít ho můžete i při přípravě rybích pokrmů nebo mořských plodů. V asijské kuchyni se přidává do nejrůznějších kari omáček nebo na dochucení sushi. Pokud ho chcete přidat do sladkých pokrmů, nebude zklamáni. Jeho výrazná chuť osvěží každé jídlo a dá mu nádech orientu. Například ve Švédsku jsou známí pro své zázvorové koláčky. U nás se často používá při pečení perníku nebo vánočního cukroví.

Četnost konzumace

Zázvor ve všech jeho podobách přípravy není vhodné konzumovat pravidelně. Pro chuť si ho jako čaj nebo limonádu dopřejte jen občas. Aby si zachoval své léčebné účinky je dobré ho pít v případě nachlazení a zacházet s ním jako s léčivem. O zázvoru je známé, že patří mezi návykové rostliny. Pokud ho budete pít příliš často, vaše tělo si na něho přivykne a stane se vůči němu rezistentní. Proto není dobré dopřávat si ho každý den.

Pokud jste nachlazení dopřejte si zázvor ve větším množství. Ale mějte při jeho užívání na paměti, že nic se nemá přehánět. V případě, že vypijete zázvorového čaje nebo limonády moc, u citlivějších jedinců může zázvor vyvolat zažívací obtíže, pálení žáhy nebo průjem.

Zázvorový čaj má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Je dobré ho konzumovat při nachlazení.
Zázvorový čaj vám uleví při chřipce a nachlazení.

Zázvor není vhodný pro každého. Vyhnout by se mu měli lidé se žaludečními vředy nebo diabetici. Pokud se konzumuje v nepřiměřeném množství, může způsobit vznik žlučových kamenů a ovlivňovat centrální nervovou soustavu. V období těhotenství je zázvor doporučován na těhotenské nevolnosti a měl by být pro plod bezpečný. Těsně před porodem by se měl zázvor přestat užívat, může vyvolat předčasný porod. Při kojení by měl být zázvor zcela bezpečný.

Komplikace spojené s užíváním zázvoru jsou spíše ojedinělé. Pokud si nejste jisti, vždy je lepší váš zdravotní stav a možné komplikace spojené s jeho užíváním konzultovat s odborníkem. Když nepřekročíte doporučené dávkování bude zázvor vašim velkým pomocníkem při boji s nemocemi.