Vitamíny skupiny B jsou skupinou ve vodě rozpustných vitaminů, které mají některé obecné podobnosti, ale každý z nich je jedinečný a má v těle důležité funkce. S čím vším nám mohou pomoci a co se stane, pokud jich nemáme dost?

Co přesně jsou vitamíny B?

Existuje osm vitaminů skupiny B a všechny hrají důležitou roli v celkovém zdraví a v energetickém metabolismu. Jsou důležité zejména při zpracovávání tuků, sacharidů, cukru a bílkovin. Pomáhají totiž tělu přeměňovat tyto důležité živiny na energii.

Všechny tyto vitaminy jsou rozpustné ve vodě, což znamená, že nevyužité nebo nadbytečné množství přítomné v krvi se vylučuje močí. Většina vitaminů skupiny B se v těle nikdy neukládá. Výjimku tvoří vitamin B12 a vitamin B9 (známý také jako folát). Tím se liší od vitaminů rozpustných v tucích, A, D, K a E,. Ty se v těle ukládají.

Přehled vitamínů a jejich účinků

Pro větší přehled se v tomto článku seznámíme se 4 druhy vitamínů.

Vitamín B1 – Thiamin

Na vitamín B1 neboli thiamin se často zapomíná a nevěnuje se mu taková pozornost jako jiným vitaminům skupiny B. Je však velmi důležitý.

K čemu je dobrý: Významně se podílí na správné funkci nervového systému a srdce. Je nezbytnou součástí asi 30 enzymů v našem těle a pomáhá při nergetické přeměně v buňkách.

Co se děje při jeho nedostatku: Při nedostatku tohoto vitamínu může dojít k nepříjemným projevům, jako je snížená chuť jídlu, únava či dokonce delirium. V závažnějších případech deficit vitamínu B1 může navodit nemoc beri beri. Jedná se o stav, kdy jedinec nemá kontrolu nad svou chůzí – odtud pochází i netradiční název, který v Indii údajně znamená „ovčí chůze.“

Zdroje vitamínu: Dostatečný příjem nám zajistí pestrý a vyvážený jídelníček. Konrétní potraviny, které se ale jeho vysokým obsahem mohou chlubit, jsou vejce, kvasinky, celozrnné výrobky, hovězí a vepřové maso, mandle, chia semínka nebo luštěniny jako čočka a fazole. Lze ho užívat i jako doplněk stravy, kdy bývá součástí multivitamínů či B-komplexů. Zakoupit lze ale i samostatně.

Luštěniny, pistácie i pořádný stejk je skvělým zdrojem vitamínu B1.

Vitamín B2 – Riboflavin

K čemu je dobrý: Jedná se o velmi důležitý vitamin, který hraje roli v energetickém metabolismu. Má zásadní význam pro zdraví a pohodu mitochondrií, kde je součástí dvou důležitých koenzymů. Dále pomáhá štěpit tuky, bílkoviny a sacharidy, aby mohly být využity pro buněčnou energii. Při konzumaci se vitamin B2 vstřebává v tenkém střevě, kde ho místní bakterie také umí reprodukovat.

Co se děje při jeho nedostatku: Deficit riboflavinu se projevuje především v koutcích úst, které mohou být popraskané a tvořit se na nich vyrážka. Dalšími typickými projevy je pálení jazyka a očí, nebo záněty spojivek a dásní. V závažnějších případech by mohlo dojít i k chudokrevnosti či poruše nervového systému.

Zdroje vitamínu: Stejně jako u předešlého vitamínu, i tento by měl být ideálně přijímán prostřednictvím stravy. Najdeme ho v sójových bobech, rybách (především tuňák a losos), obilovinách, vaječných žloutcích, orgánovém masu (ledviny, játra), ale i v kuřecím, vepřovém nebo hovězím. Rizikovou skupinou jsou vegetariáni, kteří by se měli zaměřit na zeleninutmavě zelené barvy, obiloviny, chia semínka a mandle. Prokazatelně bojuje s migrénami u dětí i dospělých.

Vitamín B3 – Niacin

K čemu je dobrý: Vitamin B3 se vyskytuje ve dvou různých formách: první je niacin (známý také jako kyselina nikotinová) a druhou je niacinamid (známý také jako nikotinamid). V obou těchto formách hraje vitamin B3 důležitou roli při vytváření energie v mitochondriích – buněčné elektrárně. Je důležitou složkou hydratačních krémů pro suchou a citlivou pokožku.

Co se děje při jeho nedostatku: Nedostatek niacinu se projevuje únavou, apatií, ztrátou paměti, trávicími obtížemi, nespavostí, migrénou nebo depresí. V závažných případech může jeho chronický deficit způsobit průjem, zánět a přecitlivělost kůže či v pozdějším věku dokonce demenci. Zvýšenou potřebu vitamínu mají kuřáci, lidé zneužívající alkohol, ale i těhotné ženy.

Zdroje vitamínu: Přirozenými zdroji niacinu jsou arašídy, sladké brambory, avokáda, hnědá rýže, drůbež (kuřecí, krůtí) i žampiony.

Zářivá a madistvě vypadající pleť má původ ve stravě – dopřejte jí to nejlepší.

Vitamín B5 – Kyselina pantothenová

K čemu je dobrý: Vitamin B5 je nezbytný vitamin. Pro lidi i je tento vitamín k výrobě koenzymu A přeměňující potravu na energii. Pomáhá také játrům odbourávat některé léky na předpis a toxiny. Studie na zvířatech ukázaly, že myši, které mají nedostatek kyseliny pantotenové, jsou náchylné k předčasnému šedivění.

Co se děje při jeho nedostatku: Deficit kyseliny pantothenové se projevuje nevolností, křečemi v břiše, podrážděním, ale i zvracením a nevolností.

Zdroje vitamínu: Jeho bohatým zdrojem jsou mléčné výrobky (mléka, jogurty, sýry), ryby, játra, slunečnicová semínka nebo opět arašídy a vaječné žloutky.