Všední dny mohou být kvůli práci a jiným povinnostem dost chaotické. Na velké vaření není čas, a tak snadno sklouzneme k objednávání si nezdravého jídla z fast food řetězců, které nám je doručeno až před dveře. S trochou plánování ale nemusí být zdravá strava vůbec složitá. Tyto recepty si totiž uvaříte dřív, než by k vám přijela donášková služba a vaše zdraví vám za to poděkuje.

Jsou na večer jako dělané nejen proto, že uspokojí váš celodenní hlad, ale obsahují i nízké množství sacharidů. Výhody zdravé a rychlé přípravy jídla vám může poskytnout horkovzdušná fritéza Philip, která je ideální nejen pro zdravé večeře. Stiskem jediného tlačítka zvolíte program pro přípravu jídla a najíte se za kratší čas, než když připravujete jídlo v troubě.

Kuřecí prsa se slaninou a špenátem v krémové omáčce

  • 6 kuřecích prsou bez kosti
  • 2 lžíce másla
  • 12% smetana na vaření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 stoužků jemně nakrájeného česneku
  • 1 menší cibule
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 85 g opečené slaniny, nasekané na kousky
  • 200 g baby špenátu
  • 100 g parmazánu
  • 1 lžička italského koření (sušený česnek a cibule, petržel, majoránka, oregano, bazalka, rozmarýn, paprika, černý pepř…)

Kuřecí prsa osolte, opepřete a smažte v pánvi na olivovém oleji 8-10 minut, poté je vyndejte a ke šťávě z kuřete v pánvi přidejte rozehřát máslo. V celé směsi lehce pokrájejte cibulku s česnekem dozlatova. Nakonec přidejte na drobno nakrájenou slaninu a orestujte na pánvi, dokud nebude dostatečně křupavá (1-2minuty).

Oheň stáhněte na mírný stupeň a vylijte do pánve smetanu v pokojové teplotě. Osolte, opepřete a okořeňte italským kořením. Pak můžete přidat postupně špenát a vzápětí parmazán. Míchejte, dokud se nerozpustí. Vraťte kuřecí prsa zpátky do pánve a směsí je za pomocí lžíce polijte. Můžete podávat s rýží, květákem nebo s těstovinami z cukety.

Divoký losos s pečeným chřestem

  • dvě filety z divokého lososa
  • 450 g čerstvého chřestu
  • 1/2 citronu
  • čerstvě nasekanou petržel
  • 4 stroužky česneku nasekaného na jemno
  • 3-4 lžíce másla nebo ghí
  • pálivá omáčka dle vlastního výběru (nepovinné)
  • 4-5 lžic zeleninového nebo kuřecího vývaru

Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si natrhaný alobal zhruba o rozměrech 30×35 cm. Vedle v misce smíchejte všechny tekuté ingredience – vývar, omáčku a citronovou šťávu. Dále filety z lososa z obou stran osolte, opepřete a umístěte doprostřed alobalu. Konce chřestu odstraňte a vyrovnejte jej podél jedné strany lososa. Celé posypte jemně nakrájeným česnekem a podlijte směsí vývaru, omáčky a citronovou šťávou. Přidejte máslo nakrájené na kostky. Ještě, než celé vložíte do trouby, ohněte okraje alobalu, aby se šťáva a máslo neroztekly po troubě. Pečte 10-12 minut.

Česnekové žampiony s květákem

  • 4 lžíce másla nebo ghí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • menší cibule, jemně nakrájená
  • 1/2 květáku, nakrájená na růžičky
  • 500 g menších hnědých žampionů
  • 3-4 lžíce zeleninového vývaru
  • Snítky čerstvého tymiánu a petržele, jemně nasekané
  • 4 stroužky česneku, nakrájený na jemno

Na mírném ohni rozehřejte máslo společně s olivovým olejem a opékejte nakrájenou cibulku dozlatova (cca 3 minuty). Poté přidejte houby, vyčištěné a neoloupané, zprvu kloboučkem dolů. Z každé strany je opékejte cca 5 minut. Jakmile houby změknou a získají hnědo-zlatou barvu, přidejte růžičky z květáku. Ty opékejte zhruba 10 minut, dokud také nezískají zlatý odstín. Přidejte zeleninový vývar a zakryjte poklicí na 2 minuty. Nakonec přidejte nasekané bylinky, sůl, pepř, česnek a celé ponechte ještě 1 minutu nezakryté, aby se vývar zredukoval a koření provonělo celé jídlo. Pak už můžete směle vychutnávat,

Pečené krevety s brokolicí v česnekovo-citronové omáčce

  • 450 g čerstvých krevet (oloupané a zbavené ocasů)
  • hlávka brokolice, rozdělená na růžičky
  • 2 lžíce másla nebo ghí
  • 4 – 5 stroužků jemně nasekaného česneku
  • 1 lžička italského koření (sušený česnek a cibule, petržel, majoránka, oregano, bazalka, rozmarýn, paprika, černý pepř…)
  • 3 – 4 lžíce zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 citronu
  • čerstvě nasekaná petržel

Troubu předehřejte na 220 °C a opět si připravte alobal o velikosti dvakrát 30×35 cm. Pokud si chcete vychutnat opravdu jemnou brokolici, povařte nejdřív růžičky v osolené vodě po dobu 3 minut a poté je vložte do ledové lázně, aby si udržely krásně zelenou barvu. Krevety posypte směsí italského koření ze všech stran a vložte doprostřed alobalu. Podle chuti můžete navíc přidat papriku, sušenou cibuli nebo klidně kari. Brokolici umístěte podél krevet a navrch rozprostřete kousky másla. Nezapomeňte na trochu soli, pepře a jemně nakrájený česnek. Ještě než krevety i brokolici ze shora zabalíte druhým kusem alobalu, podlijte jej zeleninovým vývarem a pečte zhruba 15 minut.

Rychlé vaječné muffiny

  • máslo na vytření formy
  • 6 vajec
  • 50 ml smetany na vaření
  • žampiony
  • zelenina (rajčata, špenát, brokolice, paprika…)
  • sýr dle chuti (cheddar, feta, mozzarella…)
  • maso (slanina, šunka – nepovinné)

Jako lehká večeře nebo zdravá svačinka poslouží tyhle vaječné muffiny, které lehce připravíte už z toho, co máte pravděpodobně doma v lednici. Nachystejte si silikonové formy nebo pečící plech na muffiny a vytřete je máslem. Vedle v misce rozklepněte 5-6 vajec, to vám vyjde na cca 12 kousků. K vejcím přilijte 50 ml smetany, osolte, opepřete a zamíchejte. Každou formu naplňte zhruba z poloviny. Co přidáte dovnitř je už zcela na vás. Výborná je kombinace žampiónů a čerstvé brokolice, skvěle chutná ale i rajče s cheddarem a slaninou nebo špenát s česnekem a šunkou. Maso i houby nezapomeňte před přidáním lehce orestovat na pánvi.