Zero-waste, doslova přeloženo jako „nulový odpad“, je snaha co nejméně plýtvat potravinami. Více tak ušetříte, méně vyhazujete, a především tím pomáháte životnímu prostředí a naší planetě. Přitom vůbec nemusíte překopat svůj životní styl, naopak budete překvapeni, jak málo stačí k velkým změnám.

Kde začít?

Zero-waste život je často definován pravidlem tří R:

  • redukovat,
  • renovovat,
  • recyklovat.

Redukovat

Redukování začíná už hned u nákupu. Cílem je nebrat víc, než skutečně potřebujeme. S tím nám pomůže trocha plánování. Snažte se držet předem stanoveného nákupního seznamu a nenechte se zlákat rádoby výhodnými nabídkami. Potraviny ve slevách často rychle prochází a vy je tak nestihnete spotřebovat. Nakonec vyhazujete ještě více, než předtím.

Renovovat

Renovovat se dají potraviny, které se sice tváří už jako odpad, ale dají se z nich stále vykouzlit skvělá jídla, nebo pro ně najít jiné využití. Například odřezky od jahod v sobě skrývají ještě spoustu prospěšných vitamínů, s klidem je tak můžete přihodit do vašeho smoothie. Slupku od banánu se zase nemusíte bát vložit do pečeného koláče nebo ji přidat do pečící pánve k masu, které tak udrží krásně šťavnaté a křehké.

Recyklovat

Recyklovat se dá vše, co už nelze zredukovat a zrecyklovat. Ještě, než tak ale učiníte, zeptejte se sami sebe na tyto 4 základní otázky:

  • Dá se to sníst? Často vyhazujeme potraviny, ačkoliv nejsou nijak závadné. U plesnivého sýra, suchého salámu nebo ovoce stačí plíseň pouze okrájet. V dalších případech se zase můžeme spolehnout na vlastní čich.
  • Můžu to znovu použít? Každodenní věci na jedno použití lze nahradit jednoduchými, udržitelnějšími variantami. Vyměňte igelitku za plátěnou tašku nebo za síťovku, plastové sáčky, kterými zabalujete věci v lednici vyměňte za látkové varianty a najděte ve svém okolí obchod, kam můžete chodit s nádobami a doplnit si do nich suché potraviny na uskladnění.
  • Jde to zkompostovat? Do kompostéru toho můžete hodit opravdu hodně. Od kartonových krabic, korkových zátek a ubrousků přes pivo, víno, žvýkačky nebo mléčných výrobků až po bavlněné utěrky, košíčky na muffiny a suché svačinky.
  • Dá se to zrecyklovat? Až 60 % odpadu končící na skládkách je možné ještě znovu použít. Třídit papír, plasty a sklo je samozřejmost, nezapomínejte ale i na krabice od nápojů. Železo, elektronika, chemikálie, staré léky nebo laky do komunálního odpadu také nepatří.
  • Pokud jste zvážili všechny tyto možnosti a žádná vám nevyhovuje, pak teprve se jedná o odpad a můžete jej vyhodit do komunálního odpadu.

Jak lépe plánovat své nákupy?

Ideální je začít ještě předtím, než se ocitnete v supermarketu. Zkuste se rozmyslet, co budete po celý další týden jíst. Přemýšlejte, jak využijete celé nakoupené množství potravin, aby ho pak nebylo nutné vyhazovat. Život také často udělá našim plánům čáru přes rozpočet, proto nemějte obavy, pokud ho stoprocentně nedodržíte.

Vytvořte si trochu volnější rozvrh, který vám umožní se přizpůsobit dané situaci. Lépe tak naložíte i s nečekanými zbytky z předchozích dní. Pokud zjistíte, že týdenní plánování není nic pro vás a jídlo stejně vyhazujete, zkuste si týden rozdělit na tři a čtyři dny.

Obchody bez obalu, kam můžete přijít s vlastními nádobami, jsou čím dál tím populárnějši. Podívejte se, zda nějaké nenajdete ve svém okolí.

Správné skladování je polovina úspěchu

Uskladnění potravin hraje nejen roli v tom, zda je vyhodíme dřív či později, ale má i zásadní vliv na jejich celkovou chuť a čerstvost. Suché potraviny, jako těstoviny, rýže, kuskus nebo koření je ideální přesypat do skleněných, vzduchotěsných dóz. V těch vydrží čerstvé i více jak šest měsíců.

Chřest, mrkev, okurku, salát nebo celer uchováte co nejdéle čerstvé tím, že je vložíte do sklenice s vodou a vložíte do spodní přihrádky na zeleninu. Ovoce, jež se musí loupat, do lednice nedávejte.

Suchým potravinám je uzavíratelných sklenicích dobře.

K lepšímu uchování vám pomůže i pár chytrých vychytávek. Není nutné mít kuchyň plnou nejmodernějšími vymoženostmi, stačí pár triků, díky nimž se u vás čerstvé potraviny zabydlí na delší dobu, než byste sami čekali.

Jedním takovým pomocníkem může být sušička. Ovoce, zeleninu, bylinky i jemné plátky masa zbaví vlhkosti, ale přesto je nezbaví skvělé chuti a důležitých živin. Stejně tak zvažte investici do vakuovačky. Ta nejen, že zachová čerstvost potravin tím, že k nim omezí přístup vzduchu, ale zároveň tak šetří cenný prostor ve vaší lednici či mrazáku.

Poslední vychytávkou může být tak jednoduchá věc, jako je boxík na řezané bylinky. Speciálně navržená nádoba zajistí co nejdéle trvající čerstvost i chuť částečným ponořením do vody.

Není třeba velkých změn. Dejte zero-waste životu šanci a uvidíte, že si ho zamilujete!