Bezlepková dieta je v dnešní době hodně skloňované téma. Nejde jen o další módní dietu, ale může opravdu pomoct. Pokud vás občas trápí pocit nafouklého břicha, trávicí problémy, bolesti hlavy, ale třeba i únava nebo deprese, můžete ji vyzkoušet. Možná jste na lepek citliví a nevíte o tom.
Vadí lepek i vám?
Pokud se vás týkají některé z výše uvedených potíží, můžete to zkusit. Vysaďte na nějakou dobu lepek a když pocítíte značné zlepšení nebo ústup potíží, je pro vás tato dieta ta pravá. Vydržte několik týdnů a buďte důslední, jinak se nemusí změna stravy projevit.
Příznaky nesnášenlivosti lepku
Příznaky bývají velmi různorodé a nespecifické. Záleží na tom, zda se jedná o intoleranci, potravinovou alergii nebo závažnou celiakii. Pokud vám zjistili celiakii, budete celý život držet bezlepkovou dietu. Nejste nemocní, pouze špatně trávíte lepek? To se může se to projevovat kromě nafouklého břicha a problémy s trávením i ekzémy na kůži, úbytkem váhy, depresí, únavou nebo problémy s pamětí. S tím vším vám může bezlepková dieta pomoci!
Co nejíst při bezlepkové dietě
Do bezlepkové diety nepatří obiloviny. Můžete je nahradit rýží, bramborami, luštěninami a dalšími přirozeně bezlepkovými potravinami. Dnes jsou již ve většině obchodních sítí k dispozici plnohodnotné náhražky lepkových výrobků, bez problémů si koupíme bezlepkové pečivo nebo těstoviny. Ohlídat musíte pochutiny jako jsou chipsy, uzeniny, ochucené jogurty a dochucovadla – za začátku je vhodné číst etikety, dokud si nevytipujete výrobky, kde se lepek nevyskytuje.
Co tedy jíst?
Existuje velké množství jídel, na kterých si v případě bezlepkové diety pochutnáte. Snadno seženete bezlepkové mouky různého typu a kvality. Případně vyzkoušejte přirozeně bezlepkové pokrmy, například chutný tuňákový salát nebo ratatouille s parmezánem.
Tuňákový salát – recept
Co vám nesmí chybět:
- Tuňák v konzervě
- Majonéza bez lepku
- Celer
- Červená cibule
- Petržel
- Dijonská hořčice
- Sůl a pepř
Do velké mísy dejte tuňáka, majonézu, pokrájený celer, cibuli, dijonskou hořčici a petržel. Vše smíchejte dohromady. Osolte a opepřete, a máte hotovo. Množství si uzpůsobte podle sebe, pro celou rodinu použijete více konzerv tuňáka nebo jednu velkou. Majonézu můžete nahradit bílým nebo řeckým jogurtem. Budete mít o zdravou svačinku nebo večeři postaráno.
Ratatouille s parmezánem
Budete potřebovat:
- 1 Velký lilek
- 2 červené cibule
- 2 papriky
- 2 velké cukety
- 2 stroužky česneku
- 400 g rajčat v plechovce
- Snítka tymiánu
- Bazalka
- Olej
Na zálivku:
- 1 vejce
- 150 g jogurtu
- 25 g parmezánu
Lilek nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Cibuli, papriky a cukety na kostičky. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem, plátky lilku potřete olejem a pečte asi 15 minut, Pak snižte troubu na 180 °C, plátky otočte a pečte doměkka. Mezitím si na velké pánvi opečte cibuli, přidejte k ní cukety, papriky a česnek, a pár minut opékejte. Pak přidejte rajčata, půl plechovky vody, tymián a bazalku a vařte 20 minut do změknutí. V misce smíchejte jogurt, sýr, vejce a 1 lžíci vody. Uvařené ratatouille vložte do zapékací mísy, poklaďte je plátky lilku a zalijte připravenou zálivkou. Pečte asi 10–15 minut.
Hubne se při bezlepkové dietě?
Bezlepkovou dietu byste neměli držet prvoplánově kvůli hubnutí. Existuje mnoho dalších možností, jak shodit kila. Člověku bez zdravotních potíží stačí dodržovat zdravý životní styl. Jistě je zdraví prospěšné vynechat z jídelníčku nezdravé výrobky z mouky jako jsou sušenky, sladké pečivo, pizza, knedlíky a podobné.
Zaručeně zhubnete, pokud je nahradíte zdravějším jídlem. Místo mouky můžete zahušťovat zeleninou a místo klasického chleba si dejte cuketový. Je možné, že vám bezlepková dieta zachutná, pomůže vám a k běžné stravě už se nebudete chtít vrátit.