Bezezbytková dieta není dietní trend. Nejedná se o dietu, která by vám pomohla v hubnutí. Ale je předepisována lékaři pro lidi, kteří trpí chronickými onemocněními střev. Jedná se o nemoci jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba a další střevní komplikace. V tomto článku se podíváme co znamená pojem bezezbytková dieta, jak funguje a jaké potraviny jsou vhodné pro konzumaci a očistu střev.

Co je bezezbytková dieta?

Jak již bylo řečeno, bezezbytková dieta je určena lidem, kteří trpí chronickými onemocněními střev. Zaměřuje se na očistu střev, při kterém může dojít ke zmírnění příznaků onemocnění. Dieta má velmi striktní omezení, která jsou zapotřebí dodržovat. Pokud se pro bezezbytkovou dietu rozhodnete, vaše střeva se vám odmění v podobě lepšího zažívání a celkového zlepšení zdravotního stavu. Bylo by dobré připomenout, že nejde o dietu podporující hubnutí. Je však možné, že v důsledku změny v jídelníčku nějaké to kilo půjde dolů.

Chronické bolesti břicha dokáží potrápit, ale bezezbytková dieta je může zmírnit nebo jim předcházet.
Chronické onemocnění střev trápí mnoho lidí. Bezezbytková dieta může být velkým pomocníkem při zvládání obtíží těchto onemocnění.

Jak bezezbytková dieta funguje?

Dieta se zaměřuje na tlusté střevo a jeho důkladnou očistu. Je důležité, aby potraviny byly lehce stravitelné, nenadýmavé a obsahovaly minimum tuku. Přednost mají potraviny s vysokým obsahem bílkovin, nesmí dráždit trávicí systém a nesmí obsahovat žádné nestravitelné zbytky. Pro menší zátěž tlustého střeva je důležité, aby strava obsahovala jen minimum hrubé vlákniny, která střevo za normálních okolností pročišťuje. Ale v případě chronických onemocnění střev může spíše uškodit.

Zásady bezezbytkové diety

V případě bezezbytkové diety je důležité nejen složení jídla, ale i jeho příprava. Nejvhodnější je dušení, vaření a pečení bez tuku. Pokud při přípravě pokrmu používáme olej, je dobré dát přednost oleji rostlinnému. Smažení a grilování se nedoporučuje. Jídlo je dobré uvařit do měkka nebo rozmixovat, aby bylo lehce stravitelné.

Při dodržování této diety se doporučuje vynechání jednoduchých cukrů, kořeněných jídel, polotovarů, umělých sladidel a potravin s vysokým obsahem vlákniny. V průběhu dne je lepší jíst menší porce každé dvě až tři hodiny. Pravidelnost je důležitá. Mléčné výrobky, oříšky a semínka můžete konzumovat v přiměřeném množství.

Při dodržování bezezbytkové diety je dobré jíst malé porce, dvakrát až třikrát denně.
Pravidelnost a malé porce jsou základním pilířem bezezbytkové diety.

Co jíst a co raději vynechat?

Pokud vám lékař doporučí dodržovat bezezbytkovou dietu. Mohou vám její pravidla připadat striktní a omezující. Ale když si přečtete seznam vhodných potravin níže, zjistíte, že zbývá mnoho chutných a zdravých jídel ke konzumaci.

  • libové maso – krůtí, kuřecí, králičí
  • ryby s nižším obsahem tuku
  • dietní párky, dušená šunka
  • vejce, zakysané mléčné výrobky
  • brambory, těstoviny, noky, rýže, kroupy
  • rostlinné oleje, ghí
  • dušená nebo vařená zelenina
  • banány, strouhané jablko, meruňky, broskve, džem
  • med
  • ocet, kmín, majoránka, sladká paprika, skořice
  • mouka – hladká, polohrubá, hrubá
  • rajčatový protlak
  • čaj, neperlivé minerálky
Mléčné výrobky je dobré konzumovat zakysané a v menším množství.
Mléčné výrobky je dobré konzumovat zakysané.

Mezi nevhodné potraviny patří tučné maso, uzeniny, ochucené jogurty s ořechy, čerstvé pečivo, celozrnné výrobky, slané pochutiny, houby, luštěniny, čerstvá zelenina a ovoce se slupkou nebo semínky, alkohol, káva, kakao, perlivé vody, kečup nebo hořčice.

Bezezbytková dieta má svá omezení a striktní doporučení. Ale pokud trpíte na chronické onemocnění střev. Může být velmi prospěšná pro vaše zdraví a zlepšení průběhu nemoci.

Zkuste také náš článek o sportech pro začátečníky a o cvičení tabata.