Vitamíny skupiny B jsou skupinou ve vodě rozpustných vitaminů, které mají některé obecné podobnosti, ale každý z nich je jedinečný a má v těle důležité funkce. S čím vším nám mohou pomoci a co se stane, pokud jich nemáme dost?
V prvním díle jsme se seznámili se čtyřmi druhy vitamínů B, a to konkrétně s thiamine, riboflavinem, niaciem a kyselinou pantothenovou. Povědělu jsme si o jejich důležitosti v lidském organismu, ale i o tom, jaké nepříjemné projevy doprovází jejich deficit. Dnes nás čeká druhá polovina vitamínů: pyridoxin, biotin, foláty a kyanokobalamin.
Vitamín B6 – Pyridoxin
K čemu je dobrý: Vitamin B6 se podílí na více než 100 biochemických reakcích v lidském těle a hraje důležitou roli pro zdraví nervů a mozku. Zároveň podporuje tělesnou obranyschopnost a má na starost produkci hemoglobinu. Je také důležitý pro metabolismus molekul cukru, cholesterolu a bílkovin. Podle studií jeho nedostatkem trpí značná část populace. Nedostatek se často vyskytuje také u osob s nízkým obsahem vitaminu B12 a kyseliny listové.
Co se děje při jeho nedostatku: Jeho nedostatek možná v porovnání s ostatními vitamíny nezní tak hrozně, ale nepříjemnosti jako zmatenost, únava či syndrom karpálního tunelu nejsou žádným medem. Nadměrný deficit může způsobit také svědění pokožky hlavy a lupy.
Zdroje vitamínu: Ačkoliv se dá dokoupit v tabletkách jako doplněk stravy, přirozeně tento vitamín najdeme v celozrnném pečivu, bulguru, vejcích, mléčných produktech (mléko, sýry), rybách (losos, treska, makrela), cizrně, banánech, bramborách nebo pistáciích.
Vitamín B7 – Biotin
K čemu je dobrý: Tomuto vitamínu se také často říká vitamín H, díky německému haar und haut, vlasy a kůže. Už toho lze usoudit, že tento vitamín bude mít na starost zdraví naší pokožky a vlasů. Neméně důležitým pomocníkem je ale i při optimální činnosti nervové soustavy, na psychickou pohodu a velkou roli hraje při embyonálním vývoji jedince.
Co se děje při jeho nedostatku: Nedostatek biotinu se projevuje padáním vlasů, lámáním slabých a nevyživených nehtů, ale i depresivními stavy a neuropatií. U kojenců se může projevit deficit neprospíváním. Výjimkami nejsou ani záněty spojivek a celková nevolnost.
Zdroje vitamínu: Bohatá na vitamín H jsou játra, (kuřecí, hovězí), sojové boby, ořechy, ovesné vločky, losos, kvasnice, avokádo nebo slunečnicová a chia semínka.
Vitamn B9 – Foláty
K čemu je dobrý: Folát neboli vitamin B9 je důležitý ve vodě rozpustný vitamin potřebný pro zdravé dělení buněk a správný vývoj nervů. Je nutný pro dostatečnou tvorbu DNA, RNA a aminokyselin. Běžnou formou tohoto vitaminu, která se přidává do jiných vitaminů a potravin, je kyselina listová. Slovo folát je odvozeno od slova „foliage“, což je odkaz na zelenou listovou zeleninu a rostlinné potraviny, kde se foláty hojně vyskytují.
Co se děje při jeho nedostatku: Dostatek tohoto vitamínu je zásadní především během růstu,kdy při jeho nedostatku může dojít k jeho poruchám, i k poruchám v krvetvorbě. Deficit se mmůže projevit i poruchami trávení. Dostavuje se slabost, malátnost, bledost, výkyvy nálad i ztráta paměti.
Zdroje vitamínu: Bohatým zdrojem je listová zelenina, jako špenát, kapusta nebo zelí. Dále jej nalezneme v luštěninách, konkrétně ve hrachu, fazolích a čočce. Zdrojem může být i kuřecí nebo hovězí maso.
Vitamín B12 – Kyanokobalamin
K čemu je dobrý: Nejznámější vitamín B12 nese také nejvíce krkolomný název – kyanokobalamin je zodpovědný za optimální fungování mozku, nervů, i našeho srdce. Významně se podílí na tvorbě červených krvinek a figuruje i při dělení buněk. Jeho význam je pro tělo naprosto zásadní.
Co se děje při jeho nedostatku: Při absenci vitamínu B12 by byly červené krvinky příliš velké a nebyly by schopny přenášet kyslík. Mezi časté projevy deficitu patří únava, deprese, zmatenost i halucinace.
Zdroje vitamínu: Tento vitamín jse ze všech ostatních natolik proslulý, že ho lze koupit v tabletkách samostatně nebo součástí B-komplexu. V potravinách bychom ho potom hledali v rybách, vejcích, mléčných výrobcích nebo kuřecí, krůtím a hovězím mase. O jeho dostatečný alternativní přísun by se tedy měli postarat především ti, co svůj jídelníček zakládají především na rostlinné stravě.