Přemnožené kvasinky, především skupiny Candida albicans, mohou způsobit mnoho zdravotních problémů. Mívají řadu velmi nepříjemných projevů, počínaje vaginálními kvasinkovými infekcemi, bílým povlakem na jazyku či tvářích až po zarudnutí a bolest v ústech.

Kvasinky bývají zodpovědné i za řadu dalších problémů, které s ní na první pohled nemusí souviset – jedná se o nadýmání, chronickou únavu nebo kožní vyrážky, ale i další projevy. V případě, že se vás to týká, je velmi důležité se zamyslet nad skladbou vašeho jídelníčku.

Jak správně zvolit jídelníček?

Je důležité sestavit vhodný jídelníček. To znamená vyřadit nevhodné a zakázané potraviny a zařadit naopak povolené. Jaké potraviny patří mezi ty povolené?

Povolené potraviny – ovoce, zelenina i maso

Z masa je možné konzumovat drůbež, hovězí a ryby, vše v co nejlepší kvalitě. Ze zeleniny si vybírejte především brukvovitou zeleninu, jako je květák, brokolice nebo zelí. Vhodná je i listová zelenina, jako salát nebo kapusta a zelenina, která neobsahuje škrob – chřest, cuketa nebo cibule. Ovoce konzumujte jen omezeně, můžete v malé míře maliny, borůvky nebo jahody.

Smíte konzumovat i tuky

Povolené jsou ořechy – mandle, vlašské a makadamové ořechy a dále chia semínka a lněná semínka. K ochucení pokrmů můžete používat koriandr, bazalku, oregano, kurkumu a kmín. Mezi vhodné tuky při protikvasinkové dietě se řadí olivový a kokosový olej a avokádo. Z příloh můžete vyzkoušet jáhly, pohanku, nebo rýžové nudle.

Vhodné a zakázané nápoje

Velmi důležitý je i příjem tekutin, můžete pít vodu, zelený čaj, lapacho nebo roiboos a zeleninové šťávy. Vyhněte se ale klasickým ovocným čajům. Mezi zakázané nápoje patří alkohol, především pivo a šampaňské a káva. Na čas omezte i veškeré slazené nápoje.

Kterým potravinám se vyhnout?  

Hlavním viníkem přemnožení kvasinek je cukr a bílá mouka. Z toho automaticky vyplývá, že nebudou v této dietě žádoucí. Striktně se vyhněte konzumaci chleba, pizzy, a dalších výrobků z mouky. Nežádoucí jsou i sladkosti, zmrzlina, bonbóny.

Ideální recepty pro protikvasinkovou dietu

I za těchto omezení můžete jíst chutně a zdravě. Mezi ty jednodušší na přípravu patří kvalitní vývar, který vás zahřeje i zasytí.

Masový vývar se zeleninou

Ingredience:

  • 1,5 kg kostí, případně můžete přidat i vnitřnosti do polévky
  • Dvě velké cibule
  • Mrkev
  • Celer
  • Petržel

Očištěnou zeleninu, kosti a maso dejte na plech a opékejte na nejvyšší výkon 15 minut. Ve chvíli, kdy začne zelenina a kosti zlátnout, vše přendejte do velkého hrnce a zalijte vodou. Ideální je na přípravu pomalý hrnec, ale dá se použít i klasický. Pokud budete vývar připravovat na plotně, táhněte ho ideálně přes noc za teploty okolo 80 stupňů.

Hotový vývar buď nechte vychladnout a seberte z něj tuk, nebo ho přeceďte přes pláténko. Zeleninu vařenou z vývaru již dále nekonzumujte, její chuť je ve vývaru, samotná již žádnou nemá. Vývar můžete připravit v mnoha variantách, jako kuřecí, hovězí, rybí nebo slepičí – jeho příprava je snadná a jde o ideální recept při protikvasinkové dietě.

Protikvasinková dieta – začátek

Jak tedy začít? Nejlepším způsobem bude naplánovat si vhodně jídelníček. K snídani si můžete připravit například ovesné vločky, které vám neublíží a zasytí. K pití si můžete připravit vhodná rostlinná mléka, například mandlové, konopné nebo maková. Nicméně buďte obezřetní a nekupujte si mléka v obchodě, kde bývají často doslazovaná a nemají vhodné složení.

Oblíbené rýžové mléko, ačkoliv je v mnoha stravovacích plánech považováno za zdravé, osahuje mnoho sacharidů a cukrů. Vhodnější je kokosové nebo mandlové mléko, nejlépe připravená doma. Ideální je, zvláště při chronických potížích, dietu držet 3-6 měsíců.

Při dodržování vhodného životního stylu se do budoucna se kvasinkám snadno vyhnete. Pokud budete jídelníček poctivě plánovat a dodržovat, jistě se všech potíží souvisejících s přemnožením kvasinek snadno zbavíte!