Mango je lahodné tropické ovoce s výraznou chutí a vůní. Toto ovoce je velmi osvěžující, šťavnaté a plné vitamínů prospěšných pro náš organismus. Naši pozornost může přitáhnout rozmanitými barvami od zelené, přes červenou až po červenofialovou. Pokud jste mango ještě neochutnali, neváhejte, jeho účinky na naše zdraví jsou nepřekonatelné.
Mango a jeho původ
Toto tropické ovoce pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Jeho přesný původ není znám, ale fosilie byly nalezeny například v Pákistánu, na Srí Lance nebo v Indii. Mangovník je strom, který dorůstá do výšky až 30 metrů a dožívá se až 350 let. Pro obyvatele Indie je strom manga symbolem moci a síly a jeho plody jsou národním ovocem. Pro Hinduisty má strom dokonce náboženský význam.
Plody manga jsou velké asi 10 – 20 centimetrů. Dužina je žlutá a uprostřed se schovává velké, ploché semeno. Pokud má mango zelenou barvu, je nezralé. V tomto případě je lepší nechat mango dozrát, až změní svůj odstín na oranžovou nebo červenou. Nejenže bude plod více šťavnatý, sladký a chutný, ale také plný prospěšných vitamínů.
Mango a vitamíny
Mango je skvělým zdrojem vitamínu A, C, E, K a vitamínů skupiny B. Z minerálních látek v něm najdete draslík, hořčík, zinek, vápník, mangan i fosfor. Mimo jiné obsahuje také dostatek vlákniny a beta karotenu. Přestože je mango sladké, obsahuje jen malé množství cukru a je plné vlákniny. Velkým přínosem jsou polyfenoly, díky kterým podporujeme naši imunitu a tělo si lépe poradí se zánětlivými procesy. Mnohé z těchto látek jsou zároveň antioxidanty, které chrání naše tělo pře vznikem volných radikálů, stejně tak jako před stárnutím a degenerací buněk.
Zdravotní přínosy
Poté co jsme si výše vyjmenovali zdraví prospěšné látky, které mango obsahuje asi nikoho nepřekvapí, že tento sladký ovocný plod mám vliv hned na několik neduhů, které dokáží potrápit naše tělo i zdraví.
Snižuje hladinu krevního cukru
Mango obsahuje jen malé množství cukru a z tohoto důvodu je vhodné pro konzumaci i při léčbě cukrovky. Hlavním benefitem je vysoký obsah vlákniny, díky které se krevní cukr v těle vyrovná.
Regulace krevního tlaku
Mango má vysoký obsah draslíku a hořčíku, dvě živiny, které jsou nezbytné pro regulaci krevního tlaku a pro správné fungování srdce.
Zdraví mozku
Tento šťavnatý plod je bohatý na vitamín B6, který je nezbytný pro udržení zdravých funkcí našeho mozku. Pokud vás trápí podrážděnost, nespavost nebo deprese, mango je dobrým pomocníkem v boji s těmito obtížemi.
Zdravé trávení
Jak již bylo řečeno, mango má vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování našeho trávení. Většina ozdravných procesů v našem těle probíhá právě v trávícím ústrojí a proto bychom o něj měli dobře pečovat. V souvislosti se zdravým trávením by bylo dobré zmínit, že pokud se snažíte zhubnout, mango bude díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cukru tou pravou ovocnou volbou.
Odolnější imunita
V neposlední řadě je mango díky vysokému obsahu vitamínu C skvělé pro podporu naší imunity. Jeden šálek poskytuje téměř 80% denní dávky vitamínu C. Proto je dobré zaměřit se na konzumaci manga v období chřipek a nachlazení, kdy je naše tělo oslabeno a potřebuje doplnit dávky vitamínů.
Tip na přípravu manga
Mango se dá samozřejmě konzumovat bez dalších druhů potravin, kdy si ho nakrájíme na kousky jako zdravou svačinu nebo snídani. Pokud chcete svůj jídelníček oživit za pomoci tohoto lahodného ovoce, je možné z něho připravit mangové lassi, které je velmi populární v jedné ze zemí původu, totiž v Indii.
Mangové Lassi
Pro přípravu tohoto lahodného nápoje budete potřebovat:
- šálek bílého jogurtu
- půl šálku mléka
- šálek nakrájeného manga
- sladidlo – nejlépe med (dle chuti)
- pár kostek ledu
- kardamom
Nejdříve rozmixujeme mango, vámi zvolené sladidlo a jogurt. Poté můžeme do směsi přidávat mléko a pěkně rozmíchat. Nakonec přidáme kostky ledu a špetku kardamomu. Je dobré nechat nápoj odpočinout v lednici po dobu 2 hodin a poté podávat chlazený. Dobrou chuť!