Počet lidí, kteří zavrhli svůj milovaný hrnek kávy a přešli na tento tradiční japonský čaj, se stále zvyšuje. A není se čemu divit! Upoutá nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí!

Odkud k nám Matcha nápoj přišel?

První zmínky o matcha k nám přicházejí už z 8. století n. l., přesto se stal více populární až o 400 let poté. Poprvé byl objevený na čínském území mnichem Myoan Einsai, když zjistil, že pití čaje zvyšuje jeho koncentraci během meditování a on se tak nacházel ve stavu klidné bdělosti či ostražitosti. Dnes již víme, že to je díky kofeinu a L-theaninu, který se v matcha nachází.

Nápoj se tak rychle stal součástí tradičního japonského rituálu „chado“. Povědomí o matcha se rozšířilo do západní civilizace až v 16. století a v moderní civilizaci zažil boom teprve pár let zpátky, když společnost Starbucks spustila prodej drinků s malým obsahem matcha prášku.

Jak se tento prášek získává?

Stejně jako kvalitní zelený čaj, i Matcha se připravuje z lístků čajovníku čínského, forma zpracování se však zásadně odlišuje.

Zhruba měsíc před sklizní se rostlinky čajovníku zakryjí, aby nebyly vystaveny přímému slunci. To v listech zvýší podíl amino kyselin a chlorofylu, ten jim dodá plnější, zelenější barvu. Sklízejí se pak jen ty nejmladší a nejčerstvější lístečky čajovníku. Z nich se odstraní kořen listu a všechny žilky, zbytek se následně rozemele na extrémně jemný prášek, který už známe pod pojmem matcha.

Lze ji popíjet studenou i horkou, s mlékem či bez, ozvláštnit ji šťávou z citronu a s medem, nebo ji dokonce přimíchat do mangového džusu. Existuje nepřeberné množství příprav a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete.

Smaragdově zelená barva rozzáří každé ráno!

Proč je v mnohém lepší než káva?

Matcha narozdíl od kávy obsahuje ve stejném množství 6x méně kofeinu, ale nenechte se tím zmást, rozhodně povzbudí vaše smysly. Má totiž klidnější nástup i sestup a vytváří pocit kvalitního soustředění a uvědomělé bdělosti, radši než náhlého návalu energie. To je dané především tím, že matcha nezvyšuje krevní tlak, naopak má na srdce i krevní oběh velmi pozitivní účinky a dovolit si ji mohou i těhotné a kojící ženy.

Jaké jsou další výhody pravidelného pití matcha?

  • snižuje riziko vzniku cukrovky
  • podporuje dlouhověkost
  • vyrovnává krevní tlak
  • zrychluje metabolismus
  • disponuje antibakteriálními a protivirovými vlastnostmi
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje náladu a přirozenou soustředěnost
  • pomáhá v hubnutí

Jak si čaj připravit?

Příprava čaje je jednoduchá a nikterak složitá. Na 2-3 čajové lžičky prášku budeme potřebovat 100 ml horké vody zhruba o 80° C. Prášek prosypeme přes jemné sítko, abychom se zbavili případných hrudek a zalijeme vodou. Směs vyšleháme až do pěny, nebo dokud se všechen prášek nerozpustí. Tento tradiční způsob je základem pro všechny další variace.

Pokud vám matcha zachutná, investujte do kvalitního setu z bambusu na poctivou a tradiční přípravu. Ten by měl obsahovat: metličku neboli Chasen, stojánek na metličku (Kusenaoshi), naběračku (Chashaku) a porcelánovou mističku Chawan.

Rituální příprava matcha čaje má již staletou tradici. Teď opět pronikla do tisícovek domácností.