Všichni se shodneme na tom, že cukr není zrovna zdravá potravina, ale existuje spousta mylných informací o tom, jak by se sladké věci měly promítnout do vašeho jídelníčku – pokud vůbec. Jsou například některé druhy cukru zdravější než jiné? A skutečně vám jeho vyřazení pomůže rychle zhubnout, zmírnit akné, zabránit výkyvům nálad nebo jiným zdravotním potížím?
Ukázalo se, že odpovědi nemusí být tak jednoduché, jak si myslíme. Podívejte se na osm věcí, které si o cukru možná neuvědomují ani profesionální výživoví poradci – a co byste měli vědět o jeho zařazení do svého jídelníčku.
Všechen cukr je špatný cukr
Pravděpodobně jste stále dokola slyšeli o tom, že bychom všichni měli jíst méně cukru. Odborníci tím ale ve skutečnosti myslí, že bychom měli jíst méně přidaného cukru. To je další cukr v potravinách, který jim dodává sladkou chuť – například hnědý cukr v čokoládových sušenkách nebo med, kterým si pokapete jogurt.
Přidaný cukr se liší od cukru, který se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, jako je ovoce nebo mléko. Přírodní cukr obsahuje řadu vitamínů, minerálů a živin, které pomáhají kompenzovat některé negativní aspekty obsahu cukru. Ovoce například obsahuje vlákninu, která způsobuje, že naše tělo vstřebává cukr pomaleji.

Co z toho plyne? Nebojte se věcí, jako je celé ovoce nebo obyčejné mléčné výrobky (například mléko nebo neslazený jogurt). Zdroje přidaného cukru – dezerty, sladké nápoje nebo balené potraviny – jsou věci, na které byste si měli dávat pozor.
Cukr bychom měli z našeho jídelníčku úplně vyškrtnout
Přidaný cukr nemusíte ze svého života úplně vynechat. Různé zdravotnické organizace mají různá doporučení pro množství cukru, které byste měli denně omezit. Všechny se však shodují na tom, že ve zdravém jídelníčku je pro určitou dávku cukru místo.
Nejpoužívanější poučka praví, že dospělý člověk, který denně sní 2 000 kalorií, by měl denně přijmout méně než 12,5 čajových lžiček cukru, což je zhruba 50 gramů. Ženy by však měly přijmout méně než polovinu, čili kolem 25 gramů.
Dávejte si především pozor na balené potraviny. Například chléb, ochucené jogurty, cereálie a dokonce i rajčatová omáčka mohou obsahovat více přidaného cukru, než byste čekali. Věnujte proto pozornost etiketám s výživovými údaji a hledejte takové varianty, které vám pomohou nepřekročit denní limit cukru.
V konečném důsledku vaše tělo cukr nepotřebuje. Takže méně znamená lépe. Zároveň to ale neznamená, že si nemůžete dát vůbec nic. Zkrátka všeho s mírou.
Tip: Zdravé vánoční cukroví: 6 receptů, které si zamilujete
Z cukru je nám špatně
Možná jste slyšeli, že z konzumace cukru budete mít srdeční choroby, Alzheimerovu chorobu nebo rakovinu. Ale umírněná konzumace cukru vám roky života nezkrátí. Studie American Journal of Clinical Nutrition, která sledovala více než 350 000 dospělých osob po dobu více než deseti let, zjistila, že konzumace přidaného cukru není spojena se zvýšeným rizikem úmrtí. Pokud to s ním ovšem nepřeháníte.
Zatímco mírné množství cukru se nezdá být škodlivé, jeho nadměrná konzumace vás může vystavit riziku přibírání na váze. Stejně tak to ale může být s příliš velkým množstvím bramborových lupínků, příliš velkým množstvím sýra nebo dokonce s příliš velkým množstvím hnědé rýže. Nadbytek celkových kalorií v naší stravě, včetně těch z cukru, přispívá k přibývání na váze, což může vést k obezitě a možnosti vzniku chronických onemocnění.

Závěr? Dopřát si v neděli ráno koblihu neuškodí. Ale pokud víte, že vás to přiměje sníst několik koblih a překročit denní limit kalorií, možná byste se tomu měli vyhnout. Stejně tak tuto skutečnost nevyužívejte k tomu, abyste někoho nutili jíst cukr, když nechce.
Cukr je droga, na které vzniká závislost
Srovnávat cukr se zneužívanými drogami je zjednodušující zkratka. Konzumace cukru stimuluje dráhy v mozkuDůvěryhodný zdroj, které jsou spojeny s pocity potěšení a odměny. Tyto překrývající se dráhy mohou vyvolat podobné účinky jako užívání návykových látek, ale to z nich nedělá návykové látky jako drogy.
Proč tedy někteří lidé pociťují takový nával, když jedí sladké svačiny, a mají pocit, že potřebují pravidelnou dávku, aby se nezhroutili? Konzumace sladkého způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi a její rychlý pokles, což může způsobit únavu a bolest hlavy. To často vede k tomu, že lidé hledají další cukr, aby se jejich hladina cukru v krvi stabilizovala a oni se cítili lépe.

Lidé mohou mít chuť na cukr, ale je nepravděpodobné, že by na něm byl průměrný člověk závislý. Závislost je závažný zdravotní stav založený na skutečných změnách v mozku, které lidem ztěžují přestat s užíváním drogy. Náhodné přirovnávání cukru k drogám zlehčuje závislost.
Alternativní sladidla jsou dobrou alternativou
Může být lákavé vyměnit sladké potraviny za potraviny vyrobené s nízkokalorickými nebo nekalorickými sladidly, jako jsou dietní limonády nebo sušenky bez cukru. Tato výměna se však může vymstít a pravděpodobně nebude zdravější, jak už jsme psali v tomto článku.
Podle analýzy 37 studií zveřejněné v časopise Canadian Medical Association Journal je konzumace sladidel, jako je aspartam, sacharin a sukralóza, spojena s přibýváním na váze, nikoli s jejím úbytkem. Navíc byla spojena s vyšším rizikem vysokého krevního tlaku, cukrovky 2. typu, metabolického syndromu, infarktu a mrtvice.
Odborníci stále plně nerozumí tomu, jak tyto typy sladidel ovlivňují organismus. Stále více důkazů však naznačuje, že mohou mít negativní vliv na hladinu cukru v krvi, ztěžují udržení chuti k jídlu na uzdě a dokonce narušují činnost střevních bakterií. A to vás může ohrozit obezitou a souvisejícími zdravotními problémy.
Dieta s nízkým obsahem cukru vám pomůže zhubnout
Jistě, omezení příjmu cukru vám může pomoci dosáhnout vašich cílů v oblasti hubnutí. Ale pouze v případě, že si zároveň dáváte pozor na celkový příjem kalorií. Je velmi snadné vyměnit sladké potraviny za jiné, které ve skutečnosti obsahují více kalorií, což může vést k nárůstu hmotnosti. Jinými slovy, když si místo obvyklé 300kalorické misky sladkých cereálií dáte k snídani sendvič s vajíčkem a klobásou, který má 600 kalorií, nedostanete se zpátky do úzkých džínů, i když má sendvič mnohem méně cukru.
Co pomůže? Vybírat si neslazené verze potravin, které běžně konzumujete, například obyčejný jogurt místo vanilkového. Postupně snižujte množství cukru, které přidáváte do potravin, jako jsou ovesné vločky, káva nebo koktejly.
Slovo závěrem…
Cukr není zdravá potravina, ale také to není zlý jed, za který je někdy vydáván. Většina z nás by ho sice snesla méně, ale je naprosto v pořádku, když si ho dáme trochu. Takže si klidně občas dopřejte sladkou pochoutku – bez pocitu viny.