Možná se chcete vyhnout každoročnímu shazování kil po Vánocích, možná máte rádi svůj vyvážený jídelníček nebo prostě jen chcete zkusit nějaké nové a lehčí recepty na vánoční cukroví a trochu to letos ozvláštnit. Ať už máte důvod jakýkoliv, vyzkoušejte s námi těchto 6 skvělých receptů na zdravé sváteční dobroty bez výčitek.

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Tyto košíčky jsou velmi jednoduché, takže můžete do přípravy klidně zapojit i děti.
Zdroj: jimezdrave.cz

Pokud milujete známé arašídové sladkosti Reeses, tento recept vám padne do oka. Potřebujete jen dvě suroviny: čokoládu a arašídové máslo. Ujistěte se, že se jedná o kvalitní hořkou čokoládu (alespoň 75 % kakaa) a stoprocentní arašídové máslo bez přidaného cukru. Pro kýžený tvar ještě nezapomeňte na papírové košíčky.

Čokoládu nakrájejte na kousky a rozehřejte v kovové misce pomocí horké lázně. Do každého košíčku přijdou zhruba dvě čajové lžičky čokolády. Ty pak vložíme do mrazáku alešpoň na 10 minut. Jakmile je čokoláda ztuhlá, do každého košíčku dáme jednu lžičku arašídového másla a opět zalijeme dvěma lžičky čokolády. Vložíme do mrazáku na dalších 10 minut a máme hotovo. Můžeme si s receptem i trochu pohrát a přidat kokos nebo trochu medu na dochucení.

Rychlé banánové kuličky

Toto cukroví máte na stole do 15 minut a velmi si na něm pochutnáte. Dejte mu šanci!
Zdroj: jimezdrave.cz

Pro tuhle dobrotu si nachystejte 200 g ovesných vloček, 120 g kokosového oleje, 40 – 50 g medu, 50 g strouhaného kokosu, 1 banán a 1 lžičku karobu nebo kvalitního holandského kakaa.

Banán rozmačkejte na kašičku a smíchejte všechny ingredience dohromady. Z celkové směsi uválejte kuličky, mělo by vám vyjít cca 15 kousků. Ty poté vložte na 15 – 20 minut do lednice a máte hotovo. Opět můžete podle chuti přidat kokos nebo nějaké jiné koření, s babánem jde totiž takměř všechno!

Popraskané čokoládové sušenky

Zkuste tuto klasiku ve zdravějším podání. Místo moučkového cukru sáhněte pro erythritol.
Zdroj: instagram @fit_recept_cz

Tyto čokoládové krásky vám jistě hned padnou do oka. Na jejich výrobu potřebujete 150 g špaldové mouky, 50 g másla, 2 vejce, 50 g třtinového cukru, 30 g holandského kakaa a 50 g erythritolu.

Vše smíchejte do hutného těsta, pokud je moc tekuté, můžete přidat ještě trochu mouky. Z tohoto množství uválíte 20 kuliček, ty potom oválejte v dostatečném množství erythritolu (případně v moučkovém cukru, pokud chcete zůstat věrní klasickému provedení) a vložte na pečícím papíru na chvilku do lednice. V závěru už je jen vložíte do trouby předehřáté na 180 stupňů na 10 – 15 minut. Sušenky na povrchu krásně popraskají, zatímco vnitřek zůstane krásně vláčný.

Jablíčka máčené v čokoládě

Jablíčka nakrájíme na silnější plátky, napíchneme na špejli a namočíme v tekuté hořké čokoládě, kterou jsme si připravili ve vodní lázni. Ujistěte se, že máte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Na posypkách se potom můžete vyřádit. Zkuste je třeba pokapat arašídovým máslem a doplnit nasekanými pekanovými ořechy. Naprosto skvěle se ale bude vyjímat i kokos, mandle nebo prášek z lyofilizovaných malin.

Kokosové kuličky s polevou

Tahle kulatá verze bounty tyčinky vás rozhodně jen tak neomrzí.
Zdroj: jimezdrave.cz

Další verze známé tyčinky, tentokrát Bounty, v tomto vykutáleném podání. Připravte si 120 g strouhaného kokosu, 2 lžičky medu, 200 g kokosového mléka a 150 g kvalitní hořké čokolády. Kokos, med a mléko smíchejte dohromady a vložte na 20 minut do mrazáku, aby těsto dostatečně ztuhlo a dobře se s ním pracovalo. Mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni. Jakmile je těsto dostatečně tuhé, vytvarujte z něj kuličky a ty potom opatrně namáčejte v rozehřáté čokoládě. Mělo by vám vyjít tak 15 kousků. Ty postupně odkládejte na plech a nakonec ještě na chvíli zavřete do mrazáku, aby ztuhla i čokoláda.

Vosí hnízda bez lepku, laktózy a cukru

Ať už se u vás o Vánocích servírují zásadně včelí úly nebo vosí hnízda, tento recept je tou nejzdravější možnou variantou. Zdroj: zasadnezdrave.cz

Na těsto budeme potřebovat:

  • 50 g datlí
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 g rýžových piškotů
  • 2 lžičky skořice
  • 50 g ghí
  • 2 lžíce kokosového mléka (v plechovce)

Datle namočte do rumu alespoň do druhého dne, aby se dobře nasákly. Ořechy lehce opečte v troubě na 200 °C, dokud se nerozvoní, nebude to trvat déle jak 5 minut. Dále v mixéru nechte rozdrtit piškoty (můžete použít i sekáček) a následně přidejte všechny ostatní ingredience v pokojové teplotě. Mixujte, dokud nedocílíte hladkého kompaktního těsta. To potom zabalte do kuchyňské folie a nechte odležet 1 den v lednici.

Na krém si potom připravte:

  • 200 ml kokoosového mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce rumu
  • 60 g ghí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku

Rozehřejte na plotně kokosové mléko a přidejte k němu sirup. Ve vedlejší misce smíchejte dohromady rum, vanilkový extrakt a pudinkový prášek, kam za konstantního míchání přilejte polovinu mléka se sirupem. Vše důkladně promixujte a vraťte ke zbytku kokosového mléka na plotnu. Opět míchejte, dokud se vám nevytvoří tuhý pudink. Ten potom odstavte, potřete zvrchu trochou ghí, aby se nevytvořil škraloup a dejte ztuhnout alespoň na 2 hodiny do lednice.

Jakmile máte vše nachystané, poslední kroky už jsou jednoduché. Kakaové těsto uválíte do menších kuliček, aby se vám vešly do formičky na vosí hnízda. Kuličku ve formičce vytvarujete a uprostřed necháte malý prostor na trochu pudinkového krému. Ten můžete doplnit pomocí cukrářského zdobícího sáčku. Nakonec dospod můžete přilepit bezlepkové linecké těsto nebo klasický piškot a máte hotovo. Dobrou chuť!

Přečtěte si také jak se udržet fit s chytrými hodinkami nebo jak na zdravé odpolední svačiny.