Sice je Hummus původem ze Středního východu, stále častěji se kvůli vysokému obsahu vlákniny a dostupným surovinám stává oblíbenou součástí i na středoevropských stolech. Když vás odpoledne přepadne hlad a do večeře je pořád ještě daleko, humus se zeleninou nebo ovesnými krekry je skvělou volbou. Věděli jste ale, že ho můžete využít i jako omáčku do tortil, sendvičů nebo i jako ochucení na těstoviny? Vyzkoušejte tyto 4 jednoduché recepty a dodejte vaším jídlům tu správnou šťávu!

Zářivý humus z červené řepy

Ingredience:

  • Dvě větší ředkve, oloupané
  • 250 g uvařené cizrny
  • 60 ml vody
  • šťáva z jednoho citronu
  • Dvě polévkové lžíce tahini
  • Jedna lžíce olivového oleje
  • Dva stroužky česneku
  • Špetka soli

Troubu předehřejte na 200° C a řepu nakrájejte na centimetr tlusté plátky. Vskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 45 minut. Nechte vychladnout.

Všechny ingredience nechte pomlýt v kuchyňském robotu, dokud celá směs nevytvoří jemnou pastu. Ochutnejte, a podle chuti dosolte, přidejte citron nebo tahini. V míse můžete humus ozdobit sezamovými semínky a čerstvými klíčky.

Zdroj: Pick Up Limes

Humus z karamelizované cibulky s balzamiko octem

Ingredience:

  • Dvě středně velké žluté cibule
  • 330 g uvařené cizrny
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml tahini
  • 30 ml vody
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Lžíce balsamiko octa
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Špetka soli

Nasekejte cibuli najemno a smažte na středně vysokém plameni po dobu zhruba 20 minut, nebo dokud nezíská temně zlatavou barvu. Promíchněte každé 3 minuty a přidávejte dle potřeby trochu vody. Nechte vychladnout.

Všechny ingredience dejte opět do kuchyňského robota a zapněte na plný výkon, dokud nebude vše rozemleté na jemnou kaši. Dochuťte solí, citronem nebo tahini dle potřeby. Můžete ozdobit zbylou cibulkou.

Zdroj: Pick Up Limes

Kari humus s pečeným citronem

Ingredience:

  • 1 větší citron
  • 320 g uvařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml tahini
  • 60 ml vody
  • Lžíce panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky kari
  • Špetka soli

Předehřejte troubu na 250° C, rozkrojte citron napůl a restujte ho v troubě rozkrojenou stranou vzhůru po dobu cca 10 minut. Nechte vychladnout.

Z citronu vymačkejte všechnu šťávu a s polu s ostatními ingrediencemi rozemelte v kuchyňském robotovi. Ochutnejte, dosolte a dokořeňte podle chuti. Podávejte ozdobené plátky citrónu, rajčaty nebo klíčky.

Zdroj: Pick Up Limes

Česnekový humus s červeným pepřem

Ingredience:

  • Dvě velké červené papriky
  • 6 stroužků česneku
  • Lžíce olivového oleje
  • 330 g uvařené cizrny
  • 45 ml tahini
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Lžíce studené vody
  • 1/2 mleté papriky

Předehřejte troubu na 250° C, papriky rozkrojte napůl a zbavte semínek. Spolu s neoloupaným česnekem je položte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut. Papriky v půlce pečení otočte. Nechte vychladnout.

Z paprik odkrojte připálené okraje a česnek zbavte slupek. Spolu s ostatními surovinami je pomelte v kuchyňském robotovi, dokud nebuce celá směs dokonale hladká. Podle chuti přidejte sůl, koření nebo citronovou šťávu.

Zdroj: Pick Up Limes