Sice je Hummus původem ze Středního východu, stále častěji se kvůli vysokému obsahu vlákniny a dostupným surovinám stává oblíbenou součástí i na středoevropských stolech. Když vás odpoledne přepadne hlad a do večeře je pořád ještě daleko, humus se zeleninou nebo ovesnými krekry je skvělou volbou. Věděli jste ale, že ho můžete využít i jako omáčku do tortil, sendvičů nebo i jako ochucení na těstoviny? Vyzkoušejte tyto 4 jednoduché recepty a dodejte vaším jídlům tu správnou šťávu!
Zářivý humus z červené řepy
Ingredience:
- Dvě větší ředkve, oloupané
- 250 g uvařené cizrny
- 60 ml vody
- šťáva z jednoho citronu
- Dvě polévkové lžíce tahini
- Jedna lžíce olivového oleje
- Dva stroužky česneku
- Špetka soli
Troubu předehřejte na 200° C a řepu nakrájejte na centimetr tlusté plátky. Vskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 45 minut. Nechte vychladnout.
Všechny ingredience nechte pomlýt v kuchyňském robotu, dokud celá směs nevytvoří jemnou pastu. Ochutnejte, a podle chuti dosolte, přidejte citron nebo tahini. V míse můžete humus ozdobit sezamovými semínky a čerstvými klíčky.

Humus z karamelizované cibulky s balzamiko octem
Ingredience:
- Dvě středně velké žluté cibule
- 330 g uvařené cizrny
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 60 ml tahini
- 30 ml vody
- Šťáva z jednoho citronu
- Lžíce balsamiko octa
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Špetka soli
Nasekejte cibuli najemno a smažte na středně vysokém plameni po dobu zhruba 20 minut, nebo dokud nezíská temně zlatavou barvu. Promíchněte každé 3 minuty a přidávejte dle potřeby trochu vody. Nechte vychladnout.
Všechny ingredience dejte opět do kuchyňského robota a zapněte na plný výkon, dokud nebude vše rozemleté na jemnou kaši. Dochuťte solí, citronem nebo tahini dle potřeby. Můžete ozdobit zbylou cibulkou.

Kari humus s pečeným citronem
Ingredience:
- 1 větší citron
- 320 g uvařené cizrny
- 2 stroužky česneku
- 60 ml tahini
- 60 ml vody
- Lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky kari
- Špetka soli
Předehřejte troubu na 250° C, rozkrojte citron napůl a restujte ho v troubě rozkrojenou stranou vzhůru po dobu cca 10 minut. Nechte vychladnout.
Z citronu vymačkejte všechnu šťávu a s polu s ostatními ingrediencemi rozemelte v kuchyňském robotovi. Ochutnejte, dosolte a dokořeňte podle chuti. Podávejte ozdobené plátky citrónu, rajčaty nebo klíčky.

Česnekový humus s červeným pepřem
Ingredience:
- Dvě velké červené papriky
- 6 stroužků česneku
- Lžíce olivového oleje
- 330 g uvařené cizrny
- 45 ml tahini
- Šťáva z jednoho citronu
- Lžíce studené vody
- 1/2 mleté papriky
Předehřejte troubu na 250° C, papriky rozkrojte napůl a zbavte semínek. Spolu s neoloupaným česnekem je položte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 25 minut. Papriky v půlce pečení otočte. Nechte vychladnout.
Z paprik odkrojte připálené okraje a česnek zbavte slupek. Spolu s ostatními surovinami je pomelte v kuchyňském robotovi, dokud nebuce celá směs dokonale hladká. Podle chuti přidejte sůl, koření nebo citronovou šťávu.
