Zima je v plném proudu, venku sychravo, déšť se střídá s občasným sněžením a studený vítr vás šlehá do tváře? Není nic lepšího, než si po příchodu domů udělat pravý šípkový čaj! Nejen, že vás příjemně zahřeje a navodí klidnou domácí atmosféru, ale hlavně vám podpoří imunitu a postará se o to, abyste se jen tak nenachladili. Víte, jak si jej správně připravit, aby v něm zůstalo co nejvíce blahodárných vitamínů?
Kam na šípky
Nejlepší je mít v zásobě vlastnoručně natrhané šípky. U nich přesně víte, kde jste je sbírali a jaká je jejich kvalita. Šípky se trhají většinou od září do konce října, musí být tvrdé a sytě červené. Někdo čeká, až přejdou prvními mrazíky a sbírá je až poté. Takové šípky jsou ale změklé, hůře se suší a neobsahují tolik vitamínu C.
Natrhané šípky můžete sušit jen tak na vzduchu, v sušičce na ovoce nebo v troubě, snažte se však nepřekročit teplotu 40 °C, aby se v nich uchovalo co největší množství vitamínů. Jakmile po pevnějším stisku prsty šípek praskne a rozpadne se, je suchý. Usušené šípky vložte do uzavíratelné nádoby tak, aby se k nim nedostala vlhkost. Skladovat je můžete v celku a drtit až přímo před použitím. Takto uchované vám vydrží rok, poté v nich může obsah vitamínu C klesat.
Kdo si na podzim zásobu vlastních šípků neudělal, může sáhnout po sušených a drcených šípkách od ověřeného bylináře. Kvalitní šípky prodává například pan Stanislav Szczotka z Eupatorie.
Podrobný recept aneb příprava čaje je trochu alchymie
Existuje několik variant, jak si šípkový čaj připravit. Představíme vám čtyři z nich a vy si vyberte podle vašich aktuálních potřeb.
- Chcete si v čaji uchovat co nejvíce vitamínů?
Zalijte 2 polévkové lžíce nadrcených šípků půl litrem studené vody a nechte je několik hodin macerovat (louhovat), ideálně přes noc. Ráno je přeceďte přes plátno, čajový filtr nebo velmi jemný cedník. Tato část je důležitá, neboť šípky obsahují jemné chloupky, které mohou nepříjemně dráždit v krku. Následně si můžete čaj ohřát na příjemnou teplotu, ale ne více než 70 °C. Takový čaj obsahuje nejvíce vitamínu C. Z vylouhovaných šípků můžete udělat ještě druhý a třetí nálev.
- Potřebujete rychlou přípravu?
Zalijte 1 kávovou lžičku nadrcených šípků 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Opět přeceďte přes plátno, čajový filtr nebo velmi jemný cedník. Největší výhodou tohoto způsobu přípravy je její rychlost, vroucí voda však znehodnotí vitamín C a čaj není tak chutný, jako po dlouhé maceraci.
- Chcete z šípků vytěžit maximum?
Postupujte podle prvního bodu. Když máte šípky několik hodin macerovány, přeceďte je, znovu drť zalijte čistou vodou a krátce povařte. V prvním nálevu zůstane vysoké množství vitamínu C a ve druhém nálevu budou další cenné látky, které se z šípků uvolňují až při varu. Po vychladnutí oba nálevy slijte a získáte lahodný čaj, který maximálně podpoří vaši imunitu!
- Máte čerstvé šípky?
Šípkový čaj z čerstvých šípků se připravuje podobně, jako čaj ze sušených plodů. Dvacet čerstvě natrhaných šípků rozřízněte na poloviny nebo nadrťte, zalijte 250 ml studené vody a nechte několik hodin macerovat (nejlépe přes noc). Hotový nálev zahřejte na příjemnou teplotu a nechte ještě 10 minut louhovat. Nakonec šípky přeceďte přes plátno, papírový filtr nebo jemný cedník.
Pokud chcete rychlou přípravu, můžete čerstvé rozpůlené šípky povařit 10-20 minut. Musíte však počítat s tím, že vařením znehodnotíte vitamín C, v čaji však zůstanou další prospěšné látky.
Blahodárné účinky šípkového čaje
Šípek je známý především svým obsahem vitamínu C, jehož množství překoná dokonce i citrusy nebo plody rakytníku. Ve sto gramech šípků se nachází přes 740 mg vitamínu C, což je 15x více než ve stejném množství pomerančů. Je však třeba dbát na správnou přípravu čaje, abyste si tento vitamín neznehodnotili, protože je velmi náchylný na teplotu.
Kromě vitamínu C obsahuje i další vitamíny, jako je vitamín A, B, E nebo K. Dále je bohatý na minerály, obsahuje hořčík, vápník, sodík, zinek, měď, železo a další látky.
A v čem všem vám může pomoci?
- podporuje imunitu
- používá se jako prevence proti virovým i bakteriálním infekcím, proti nachlazení, chřipce i kašli, díky vysokému obsahu vitamínu C je vhodný i při covidu
- detoxikuje organismus
- příznivě působí na močové cesty, čistí ledviny i játra
- pomáhá při paradentóze
- využívá se jako prevence proti osteoporóze a revmatoidní artritidě
- zajišťuje správný růst kostí a kloubů
- zpevňuje cévy a pomáhá při křečových žilách
- vyživuje pokožku, vlasy i nehty
- udržuje zdravý metabolismus a správnou srážlivost krve
- zlepšuje krvetvorbu
- pomáhá při silné menstruaci
- příznivě působí na žaludek a trávení
Vedlejší účinky šípkového čaje
Popíjení šípkového čaje je doporučováno i dlouhodobě a nemá žádné vedlejší účinky. Je vhodné i pro těhotné a kojící ženy, v menším množství i pro malé děti. Šípkový čaj je nejprospěšnější od podzimu do jara, kdy bývá imunita oslabena.
A proč si radši nekoupit „céčko“ v lékárně?
Vitamín C se dá koupit v různých přípravcích z lékárny. Vždy to však bude syntetický vitamín, který vaše tělo nikdy nedokáže plně využít. Z toho důvodu je mnohem účinnější přírodní vitamín C v šípkách (nebo v jiném ovoci). Nehledě na další prospěšné látky v šípku obsažené.
Vyměňte tak ranní tabletku syntetického vitamínu za příjemný odpočinek nad lahodným šálkem domácího šípkového čaje!
Víte, jak ještě můžete efektivně podpořit svou imunitu? Možná už jste slyšeli o otužování, vybíráte si jen samé zdravé jídlo, pravidelně cvičíte nebo se snažíte o netoxickou domácnost? Nechte se inspirovat v dalších článcích, co všechno můžete pro své zdraví udělat!