Rýže patří mezi oblíbené přílohy. V některých zemích je dokonce základní potravinou, která se používá při každodenním vaření. Nejčastěji se připravuje klasická bílá rýže, a to díky své univerzálnosti – dá se použít téměř do jakéhokoliv pokrmu.
Proč zařadit rýži do jídelníčku?
Důvodů, proč rýži zařadit na váš jídelníček a občas si připravit zdravý rýžový oběd, je hned několik.
- Je lehce stravitelná a dobře ji snáší i lidé s trávícími potížemi.
- Neobsahuje cholesterol.
- Neobsahuje lepek – je vhodná i při bezlepkové dietě.
- Pomáhá snižovat riziko rakoviny.
- Působí preventivně proti ledvinovým kamenům.
Chcete recept vyšperkovat? Místo obyčejné rýže z obchodu můžete vyzkoušet do pokrmu přidat kvalitní Basmati rýži. Ta disponuje lepší chutí, voní po oříšcích a má nižší glykemický index.
Zdravý oběd s rýží
Není složité připravit si zdravý oběd s rýží. Bílá rýže obsahuje méně kalorií než hnědá, navíc má i méně sacharidů. Díky jejím nutričním výhodám je vhodné ji do jídelníčku zařazovat, zvlášť v kombinaci s potravinami bohatými na vlákninu.
Zeleninová rýže
Jeden z nejjednodušších způsobů přípravy je zeleninová rýže. Zelenina obsahuje sama o sobě řadu živin a dostatek vlákniny, jde tedy s rýží skvěle dohromady. Můžete si připravit rýži dýňovou, špenátovou nebo mrkvovou a podávat ji jako přílohu.
Ingredience:
- Rýže Basmati
- Celer
- Rajčata
- Zelenina dle chuti
- Vývar
Rajčata rozmixujte do konzistence pyré a dejte je stranou. Orestujte cibuli, přidejte celer a vybranou zeleninu. Jakmile zelenina změkne, přimíchejte rýži. Nakonec přidejte rajčatové pyré, zalijte vývarem a promíchejte. Vařte 15 minut, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát. Díky tomu se spojí chutě a rýže nasákne zbylou tekutinu.
Vegetariánské poke
Rýžové misky se těší velké oblibě. Snadno si je připravíte i doma. Stačí uvařit rýži a doplnit ji fazolemi, zeleninou, avokádem a dalšími surovinami dle vaší chuti. Pokud máte obavy o bílkoviny, přimíchejte do misky tofu. Jak může poke vypadat?
Ingredience:
- Krátkozrnná rýže
- Rýžový ocet
- Emadame
- Ředkvičky
- Avokádo
- Mrkev
- Pikantní dresing
Uvařte rýži. Přidejte do ní rýžový ocet a vmíchejte sůl. Zeleninu nakrájejte na malé kousky a osolte. Vše vložte do misky. Navrch můžete nasypat sezamová semínka a vše zalít pikantním dresingem.
Papriky plněné rýží
Jde o jednoduchý způsob, jak zakomponovat rýži do jídelníčku. Papriky jsou velmi zdravé a v kombinaci s rýží tělo potěšíte.
Ingredience:
- Papriky
- Čedar
- Petržel
- Mleté hovězí maso
- Vařená rýže
- Rajčata
- Rajský protlak
- Olivový olej
- Cibule, česnek
- Sůl, pepř
Odřízněte vršky paprik a odstraňte semínka. Připravte papriky do zapékací misky a připravte si masovou náplň. Na pánvi rozpalte olej, opečte maso, přidejte koření, rýži, rajčatový protlak a veškerou zeleninu. Jakmile omáčka zhoustne, přidejte sůl a pepř. Papriky naplňte masovo-rýžovou směsí a dejte na 10–12 minut péct do trouby. Nakonec je posypte strouhaným čedarem a nechte ještě 5 minut dopéct v troubě, dokud sýr nezezlátne.