Rýže patří mezi oblíbené přílohy. V některých zemích je dokonce základní potravinou, která se používá při každodenním vaření. Nejčastěji se připravuje klasická bílá rýže, a to díky své univerzálnosti – dá se použít téměř do jakéhokoliv pokrmu.

Proč zařadit rýži do jídelníčku?

Důvodů, proč rýži zařadit na váš jídelníček a občas si připravit zdravý rýžový oběd, je hned několik.

  • Je lehce stravitelná a dobře ji snáší i lidé s trávícími potížemi.
  • Neobsahuje cholesterol.
  • Neobsahuje lepek – je vhodná i při bezlepkové dietě.
  • Pomáhá snižovat riziko rakoviny.
  • Působí preventivně proti ledvinovým kamenům.

Chcete recept vyšperkovat? Místo obyčejné rýže z obchodu můžete vyzkoušet do pokrmu přidat kvalitní Basmati rýži. Ta disponuje lepší chutí, voní po oříšcích a má nižší glykemický index.

Zdravý oběd s rýží

Není složité připravit si zdravý oběd s rýží. Bílá rýže obsahuje méně kalorií než hnědá, navíc má i méně sacharidů. Díky jejím nutričním výhodám je vhodné ji do jídelníčku zařazovat, zvlášť v kombinaci s potravinami bohatými na vlákninu.

Zeleninová rýže

Jeden z nejjednodušších způsobů přípravy je zeleninová rýže. Zelenina obsahuje sama o sobě řadu živin a dostatek vlákniny, jde tedy s rýží skvěle dohromady. Můžete si připravit rýži dýňovou, špenátovou nebo mrkvovou a podávat ji jako přílohu.

Ingredience:

  • Rýže Basmati
  • Celer
  • Rajčata
  • Zelenina dle chuti
  • Vývar

Rajčata rozmixujte do konzistence pyré a dejte je stranou. Orestujte cibuli, přidejte celer a vybranou zeleninu. Jakmile zelenina změkne, přimíchejte rýži. Nakonec přidejte rajčatové pyré, zalijte vývarem a promíchejte. Vařte 15 minut, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát. Díky tomu se spojí chutě a rýže nasákne zbylou tekutinu.

Vegetariánské poke

Rýžové misky se těší velké oblibě. Snadno si je připravíte i doma. Stačí uvařit rýži a doplnit ji fazolemi, zeleninou, avokádem a dalšími surovinami dle vaší chuti. Pokud máte obavy o bílkoviny, přimíchejte do misky tofu. Jak může poke vypadat?

Ingredience:

  • Krátkozrnná rýže
  • Rýžový ocet
  • Emadame
  • Ředkvičky
  • Avokádo
  • Mrkev
  • Pikantní dresing

Uvařte rýži. Přidejte do ní rýžový ocet a vmíchejte sůl. Zeleninu nakrájejte na malé kousky a osolte. Vše vložte do misky. Navrch můžete nasypat sezamová semínka a vše zalít pikantním dresingem.

Papriky plněné rýží

Jde o jednoduchý způsob, jak zakomponovat rýži do jídelníčku. Papriky jsou velmi zdravé a v kombinaci s rýží tělo potěšíte.

Ingredience:

  • Papriky
  • Čedar
  • Petržel
  • Mleté hovězí maso
  • Vařená rýže
  • Rajčata
  • Rajský protlak
  • Olivový olej
  • Cibule, česnek
  • Sůl, pepř

Odřízněte vršky paprik a odstraňte semínka. Připravte papriky do zapékací misky a připravte si masovou náplň. Na pánvi rozpalte olej, opečte maso, přidejte koření, rýži, rajčatový protlak a veškerou zeleninu.  Jakmile omáčka zhoustne, přidejte sůl a pepř. Papriky naplňte masovo-rýžovou směsí a dejte na 10–12 minut péct do trouby. Nakonec je posypte strouhaným čedarem a nechte ještě 5 minut dopéct v troubě, dokud sýr nezezlátne.