Probiotika nemusíte užívat pouze v tabletkách. Jsou i další způsoby, jak pomoct svému tělu. Možná, že je pravidelně zařazujete do své stravy každý den. Ve zdravé výživě se vyskytují zcela přirozeně. Pomohou vám zlepšit trávení, snížit depresi a navíc podporují zdraví srdce. Účinků mají ale mnohem víc.

Probiotika a prebiotika

Zní to podobně, ale mezi probiotiky a prebiotiky je velký rozdíl. Zatímco v probiotikách najdeme živé bakterie a laktobacily, prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy. Fungují jako podpora pro probiotika.

Proč jíst probiotika?

Ve vetší míře byste je měli do stravy zařadit, pokud užíváte antibiotika, nebo vás trápí trávící potíže. Pozitivní vliv mají i při kvasinkových infekcích, infekcích močových cest, ekzémech nebo onemocnění dásní. Zařazovat je do stravy jako prevenci byste měli i ve chvíli, kdy žádné akutní potíže nemáte.

Mléčné výrobky

Z mléčných výrobků vyniká obsahem probiotik jogurt a kefír. U jogurtů si kontrolujte složení, ne každý jogurt obsahuje aktivní nebo živé kultury. Kefír zase jako fermentovaný mléčný nápoj obsahuje několik hlavních kmenů přátelských bakterií a kvasinek.

Kysané zelí

Používá se jako probiotická potravina v mnoha kulturách. Je zdravé nejen kvůli probiotickým účinkům, ale zároveň je plné vitamínů C a K a je bohaté na vlákninu. Kysané zelí kupujte vždy nepasterizované, pasterizace živé bakterie zabíjí.  

Tempeh

V české kuchyni se o dost víc požívá kysané zelí než tempeh. A to z prostého důvodu – není z masa, ale ze sóji. Jde o fermentovaný produkt ze sójových bobů. Je chutný, má pevnou konzistenci a stojí za to ho občas do stravy zařadit. Prospěšný může být zvlášť vegetariánům, i proto, že obsahuje vitamín B12.

Miso

Miso je pasta, která se vyrábí fermentací sójových bobů. U nás není tak známá jako v Japonsku, kde se používá nejčastěji v miso polévce. Když ho budete chtít používat v naší kuchyni, dochucujte s ním polévku až ke konci varu, abyste nepřišly o cenné látky.

Kimchi

Kimchi je korejská fermentová zelenina. Hlavní surovinou bývá zelí, ale k jeho přípravě se dají použít i jiné druhy zeleniny. Bývá dochucená chilli papričkami, česnek, zázvorem a solí. Obsahuje vitamíny K a B2, a bakterie mléčného kvašení.

Kombucha

Kombucha je buď zelený nebo černý čaj, fermentovaný přátelskými bakteriemi a kvasinkami. Má širokou škálu zdravotních účinků, podporuje trávení a pomáhá s detoxikací jater.

Probiotických potravin je mnohem víc

Ve skutečnosti existuje mnohem víc potravin s obsahem probiotik. Pokud vám chuťově nesedí, můžete použít i některý z probiotických doplňků stravy, které mají podobné a často ještě větší účinky. Probiotika je vhodné zařadit do svého jídelníčku jako součást zdravého životního stylu. Pomohou vám předejít řadě problémů.