Kuřecí patří k nejvíce všestranným druhům masa. Snoubí se výborně nejen se zdravými saláty, ale i s těstovinami, rýží nebo i různými omáčkami. Pro jeho poměrně fádní chuť ho ve všech podobách zbožňují děti. Zároveň je jasnou sázkou na jistotu u sportovců a kulturistů, protože je lehce stravitelné a obsahuje nejméně tuku ze všech v kuchyni běžně používaných mas. Obsahuje vysoké množství vitamínu A, B, C a K, a k tomu vápník, hořčík, železo a draslík.
Kuřecí maso samotné má mnoho výhod, ale zároveň je pro vyváženou stravu potřeba ho doplňovat i zeleninou, aby nám nechyběla vláknina, vitamíny a další minerální látky. Pojďme si spolu tedy nějaké zdravé recepty z kuřecího masa uvařit.
Nejlepší zdravé recepty z kuřecího masa
Kuřecí na kari s kokosovým mlékem
Jednoduchá a zdravá klasika s exotickým zvratem, na kterou budeme potřebovat:
- 400 gramů kuřecího masa nakrájeného na kostičky, nejlépe v BIO kvalitě
- 1 velkou, nebo 2 malé cibule,
- 1 lžíce kari prášku nebo kari pasty,
- 1 lžíci oleje,
- plechovku kokosového mléka,
- čerstvý koriandr na ozdobu,
- sůl a pepř na dochucení.
Cibulku nakrájíme na jemno, a necháme zesklovatět na pánvi ve lžíci oleje. Přidáme kostky kuřecího masa a pěkně je opečeme ze všech stran do zlatova. Poté přimícháme lžičku kari prášku, nebo kari pasty, necháme chvíli rozvonět a smíchat se s ostatními ingrediencemi. Následně směs zalejeme kokosovým mlékem, osolíme a opepříme. Necháme na pánvi 10 minut provařit a zhoustnout. Na závěr přidáme čerstvý voňavý koriandr na ozdobu. Kari podáváme s vařenou jasmínovou rýží.
Zapečená kuřecí prsa s parmazánem
Mezi další zdravé recepty z kuřecího masa patří tento jednoduchý a chutný recept, který si vaše rodina zamiluje. Na jeho přípravu budeme potřebovat:
- 400 gramů kuřecích prsou,
- lžíci olivového oleje,
- 1 velkou cibuli,
- plechovku sušených rajčat,
- 150 gramů mozzarely,
- 80 gramů strouhaného parmazánu,
- lžíci cukru,
- sůl a pepř,
- špetku provensálských bylinek.
Nejprve si předpečeme troubu na 200°C a připravíme si pekáček, ve kterém budeme prsa zapékat. Poté si na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje. Do rozpáleného oleje položíme kuřecí prsa a opečeme je z každé strany. Když jsou prsa opečená do zlatova, vyndáme je a položíme do pekáčku. Potom na zbylém výpeku v pánvi osmažíme cibulku, přidáme plechovku sušených rajčat, cukr, sůl, pepř a bylinky a necháme 10 minut vše dohromady povařit. Když je směs dostatečně povařená přelijeme ji ke kuřecím prsům do pekáčku, přidáme mozarellu pokrájenou na plátky a posypeme parmazánem. Prsa zapékáme v troubě na 200°C po dobu 15 minut. Hotový pokrm servírujeme nejlépe s bramborami, nebo zapečenou zeleninou, ale můžeme zvolit jakoukoliv přílohu.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Kuřecí maso se výborně vyjímá i v těstovinách, například v lehkém a zdravém těstovinovém salátu. K přípravě potřebujeme:
- 250 gramů těstovin, nejlépe celozrnných pro větší přísun vlákniny,
- 300 gramů kuřecího masa nakrájeného na kostičky,
- 150 gramů cherry rajčat,
- 150 gramů čerstvého špenátu,
- 1 papriku,
- čerstvou bazalku,
- 100 gramů jogurtu,
- lžíci majonézy,
- lžíci octa,
- lžíci oleje,
- sůl a pepř na dochucení.
Nejprve si ve vroucí vodě uvaříme celozrnné těstoviny na skus. Scedíme je a necháme odkapat. Mezitím si na pánvi na horkém oleji osmažíme kuřecí kostky do zlatova. Osolíme a opepříme je. K výrobě zálivky smícháme jogurt, ocet i majonézu, a směs taktéž osolíme a opepříme. Cherry rajčátka a papriku nakrájíme na větší kostičky, promícháme s kuřecími kostkami, čerstvým špenátem a natrhanou čerstvou bazalkou a nazávěr polijeme vyrobenou jogurtovou zálivkou.
Poctivý kuřecí vývar se zeleninou
Kdo by neznal českou klasiku, poctivý domácí kuřecí vývar, který obsahuje nejen dostatek výborného kuřecího masa, ale i několik druhů zeleniny. K přípravě potřebujeme:
- 8 kusů kuřecích křídel,
- 1 balení zeleninové polévkové směsi (obsahuje mrkev, petržel, celer),
- 1 velkou cibuli,
- lžíci nového koření,
- lžíci celého pepře,
- 5 bobkových listů,
- 1 kostku kuřecího bujónu,
- 1 hrst petrželové nati,
- pepř,
- 4 lžičky soli.
Do velkého hrnce vložíme kuřecí křídla, nové koření, celý pepř, a bobkové listy. Pokud nechceme koření z hrnce později obtížně lovit ven, použijeme látkový pytlíček na koření. Maso s kořením vaříme do té doby, než na hladině začnou plavat mastná oka a maso je uvařené a měkké a dá se dobře odtrhávat od kosti. Křídla vyndáme a necháme zchladit. Mezitím do hrnce s vývarem nasypeme zeleninovou směs a kostičku kuřecího bujónu. Maso z křídel obereme, vhodíme do hrnce, osolíme a opepříme a přidáme čerstvou petrželkovou nať. Polévku před podáváním necháme ještě 15 minut provařit.
Zdravá bageta s kuřecím masem
Nemáte čas na běžný oběd? Nevadí! Připravte si doma výbornou bagetu s kuřecím masem, kterou si budete moci vzít do práce. Na její přípravu potřebujeme:
- 1 bagetu, nejlépe celozrnnou,
- 1 kuřecí prso,
- 2 plátky sýra,
- 1 rajče,
- 2 listy salátu,
- půlka salátové okurky,
- 1 lžíci oleje,
- 2 lžíci bílého jogurtu,
- 2 lžíci majonézy
- sůl a pepř.
Osolené a opepřené kuřecí prso si rozřízneme na proužky a osamžíme na pánvi na rozpáleném oleji. Mezitím nakrájíme na kolečka okurku a rajče, salátové listy natrháme na menší kousky. V misce si smícháme 2 lžíce jogurtu s 2 lžícemi majonézy a vzniklý dresink osolíme a opepříme. Všechny ingredience poté skládáme do rozkrojené bagety.