Sladký cukr, zbytečný strašák nebo potřeba lidského těla? Co dělá cukr v našem těle? Cukr je ve stejné situaci jako před několika lety tuk respektive máslo nebo sádlo. Je cukr označován jako nebezpečný právem nebo jsou taková prohlášení přehnaná?

Stručná historie sladkého štěstí

Cukr je starý jako lidstvo samo. První zmínky o něm pocházejí už ze šestého tisíciletí před našim letopočtem, kdy Řekové a Římané sladili vodu s medem nebo cukrem z listů stromů. Od šedesátých let minulého století se ale objevila celá řada studií, které cukr označují za „zabijáka“. Řada lidí se tak ptá, jestli je cukr škodlivý a zda může škodit našemu zdraví.

Od 19. století se cukr začal pěstovat na velkých plantážích a stal se dostupným pro širokou veřejnost. Postupem času se cukr stal součástí mnoha potravin, které jíme každý den – od pečiva, cereálií, želatinových sladkostí až po nápoje. Dnes je cukr všude kolem nás a je tak těžké se mu vyhnout.

Co je to vlastně cukr?

Cukr je chemická sloučenina patřící mezi sacharidy respektive mezi disacharidy. Tento disacharid se skládá z glukózy a fruktózy. Tyto dvě složky cukru jsou pro tělo potřebné, protože dodávají energii. Doporučuje se ovšem přijímat spíše komplexní sacharidy a méně těch jednoduchých sacharidů mezi něž patří také cukr.

Glukóza se vstřebává do našich buněk a podílí se na tom, abychom měli energii na naše denní aktivity. Fruktóza je složka cukru, která je velmi sladká a ve velkém množství je obsažena především v ovoci. Fruktóza je tam plně zodpovědná za sladkost ovoce.

Nicméně je potřeba brát v potaz, že z hlediska vašeho zdraví je rozdíl mezi příjmem cukru v podobě jablka a v podobě sušenky. Ultra zpracované potraviny by ve vašem jídelníčku neměly z dlouhodobého hlediska co pohledávat. Ovoce totiž narozdíl od sušenek a podobných výrobků obsahují vitaminy.

Druhy cukru běžné dostupné ve vašem obchodě

Určitě jste slyšeli o různých druzích cukrů. Ale škodlivost cukru se nezmění, ať už je to třtinový cukr, bílý cukr nebo řepný škrob. Experti zdůrazňují, že konzumace velkého množství cukru může způsobit vážné zdravotní problémy. Mezi ně patří například obezita, cukrovka nebo srdeční choroby bez ohledu na druh cukru z těch výše jmenovaných.

V poslední době se objevují i cukry jako je březový nebo xylitol a je často spojován jako zdravější alternativa cukru. Xylitol je přirozeně se vyskytující cukr a proto se často řadí mezi ovocné nebo zeleninové cukry.

Xylitol má nižší glykemický index než řepný cukr, což znamená, že se do těla vstřebává pomaleji. To je důležité pro lidi s cukrovkou a obézními jedinci, protože to snižuje riziko nadměrné konzumace energie.Ale i když je xylitol považován za bezpečný, nedoporučuje se ho používat ve velkém množství jako běžný.

Stévie je přírodní sladidlo, které se široce používá v Asii a Jižní Americe. Stévie roste ve formě trávy a má výraznou sladkou chuť. Mnozí lidé říkají, že stevia je zdravější alternativa cukru, protože neobsahuje žádné kalorie nebo škodlivé látek. Nicméně může zvyšovat váš apetit a tím i váš kalorický příjem.

Je cukr škodlivý? Vždy záleží na úhlu pohledu!

Na otázku, zda cukr je škodlivý nebo není, existuje řada odpovědí. Celá problematika cukru je, ale tak jako v celém kontextu příjímání potravy v množství. Cukr je nezbytnou součástí našeho žití, neboť dodává energii a bez ní bychom nemohli normálně fungovat.

Pokud ale budeme mluvit o škodlivosti vždy bude do jisté míry záležet na množství, které přijímáte. Holdujete zdravému životnímu stylu? Pak se nemusíte bát, že by vás cukr mohl ohrozit. Nicméně konzumace velkého množství cukru samozřejmě škodí vašemu zdravotnímu stavu.

Cukr je potenciálně nebezpečný zejména v tom, že může způsobovat nadváhu a obezitu. Nadměrné množství tuku ve vašem těle výrazně zvyšuje riziko vážného průběhu některých běžných onemocnění, ale zároveň zvyšuje možnost zánětu v těle.

Cukr nemusíte přijímat ve velkém množství

Sacharidy jsou vedle tuků a bílkovin jedinou složkou makroživin. Sacharidy je tělo schopné samo vytvářet z jiných makroživin. Nízkosacharidová nebo dokonce ketodieta je založena na tomto principu.

Při těchto dietách se výrazně snižujete příjem cukrů respektive sacharidů obecně, a tak je tělo donuceno samo vytvářet energii. Pro své fungování čerpá z vlastních rezerv energetických zdrojů – ze svých tukových zásob!

Znamená to jediné. Přestane-li přijímat cukr ve velkém, rozhodně neumřete ani nebudete strádat hlady. Cukr je na druhou stranou to, po čem váš mozek touží, pokud máte nedostatek spánku, jste pod stresem nebo máte hlad. I proto je jídlo nabité cukry to první, na co myslíte, když jste v některé z výše uvedených situací.

Další účinky nadměrného přijímání cukru

Cukr škodí také vašemu zubnímu zdraví. Jeho konzumace vede ke vzniku zubního kazu a celkové degradaci zubů. Zuby jsou pak náchylnější ke kazivosti, proto je nutno dbát na to, abyste cukr nepřijímali ve velkém množství.

Cukr u dětí může působit řadu zdravotních problémů, které se projeví až v dospělosti. Nicméně je prokázáno, že již v průběhu dospívání se můžou projevit problémy s pozorností a koncentrací celkově.

Diskuze probíhají i v rámci stárnutí lidských buněk. Některé studie uvádějí, že cukr nepříznivě ovlivňuje proces stárnutí a to tak, že ho urychluje. I mladší věkové kategorie mohou pocítit příjem vysokého množství cukru na své kůži. Především pleť je mnohem více zasažena akné a jiným kožním obtížím.

Alergici a lidé s problematickou pletí by rovněž měli cukr značně omezit, protože jeho škodlivé účinky se na nich projevují výrazněji.

Jak snížit příjem cukru?

Cukr, jak bylo již řečeno, je ve velkým množství škodlivý pro zdraví. Níže uvádíme tři možnosti, jak snížit příjem cukru téměř ihned:

Omezte spotřebu potravin s přidaným cukrem.

Většina potravin obsahuje přidaný cukr, který se přidává k potravinám, aby byly sladší. Potraviny s přidaným cukrem jsou například slazené jogurty. Nahraďte je raději bílým jogurtem a doplňte je kouskem ovoce a ořechy.

Pijte dostatek čisté vody.

Voda je skvělý způsob, jak snížit příjem cukru a také se udržet hydratovaný, což výrazně podporuje chod lidského organismu. Pijte vodu místo slazených nápojů, jako jsou sycené slazené nápoje nebo džusy, které obsahují spoustu přidaného cukru.

Ani smoothies označované jako zdravé nejsou optimální variantou. V jedné skleničce může být i 4-5 kousků ovoce, které byste těžko snědli v krátkém časovém úseku.

Jíst zdravě a vyváženě

Jeden z nejlepších způsobů, jak snížit příjem cukru, je jednoduše jíst zdravěji a vyváženě. Zdravá strava je bohatá na živiny, které lidskému tělu dodávají potřebnou energii, a neobsahuje žádný cukr navíc.

Zaměřte se na jídla s vysokým obsahem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. Omezte spotřebu rafinovaných obilnin, jako je bílá mouka. Volte zdravější alternativy a alespoň částečně je ve svém jídelníčku nahrazujte.