Existuje řada pádných důvodů, proč byste měli konjakové těstoviny zařadit do jídelníčku. Prozradíme vám je všechny. Navíc řekneme, jak se liší od běžných těstovin. A dokonce se dozvíte, co chutného si můžete uvařit. Pojďme na to.

Proč si dát k jídlu konjakové těstoviny?

Protože vám:

  • Pomohou zhubnout.
  • Prospívají trávení.
  • Jsou nízkosacharidové.
  • A dokonce zkrášlují pleť.

Projděme si to ještě jednou. Podrobněji.

Konjakové těstoviny pomáhají při hubnutí

Mají vysoký podíl glukomannanu. Vlákniny, která snadno absorbuje vodu a nabobtnává. To znamená, že i když si těstovin dáte jen menší porci, budete dobře nasyceni na několik hodin.

Navíc obsažená vláknina v těle vytváří vysoký počet probiotických bakterií. Ty pomáhají správné funkci střev, zabraňují zácpě a předcházejí dalším problémům s trávicí soustavou.

Konjakové těstoviny mají méně sacharidů a jsou vhodné pro diabetiky

Zatímco jedna porce (100 g) obyčejných těstovin obsahuje 24 g sacharidů s energetickou hodnotou 533 kJ, u těch konjakových je to jenom 1,6 g a 60 kJ.

Opět se tedy mohou radovat ti, co chtějí zhubnout. Konjakové těstoviny mohou být vhodným doplňkem při ketodietě, kdy se snažíte přijímat co nejméně sacharidů.

Prospěšné jsou konjakové těstoviny i pro diabetiky. Sacharidy v nich se totiž do těla uvolňují pozvolna a tím zajišťují plynulejší tvorbu inzulínu.

Konjakové těstoviny přispívají zdravější a krásnější pokožce

Výrobci a pravidelní konzumenti konjakových těstovin se shodují, že jejich pojídání pomáhá pokožce. Především snižuje tvorbu akné a působí proti mastné nebo naopak suché pleti.

Další benefity konjakových těstovin

  • Snižují LDL cholesterol (to je ten, který škodí našemu tělu).
  • Neobsahují lepek (jsou tedy vhodné pro celiaky).
  • Snadno se připravují.

V čem jsou konjakové těstoviny jiné a čím se těm běžným podobají?

Nejdřív ty rozdíly.

Hlavní odlišnost je v základní surovině

Klasické těstoviny jsou z pšeničné mouky. Ty konjakové se vyrábějí z vysušeného a rozemletého kořene rostliny konjak. Pro lepší představu, jde o hlízu vzhledem blízkou bramborům.

Rozdíl je i v přípravě

Konjakové těstoviny oproti běžným nemusíte vařit tak dlouho. Vlastně je stačí jen propláchnout (většinou se prodávají v nálevu), ohřát (klidně i v mikrovlnce) nebo usmažit. Celá příprava netrvá víc jak 2 až 3 minuty.

Dokonce už se na trhu objevují i varianty těstovin bez nálevu. U nich je příprava ještě jednodušší.

Složení není identické

Konjakové těstoviny mají velmi nízký podíl sacharidů. Konkrétně je to pouhých 1,6 g na 100 g těstovin. Ty běžné mají sacharidů 15x víc.

Naopak vlákniny (glukomannanu) najdeme ve 100 g konjakových těstovin celé 4 g. U pšeničných je to o polovinu míň.

To byly odlišnosti.

Naopak prakticky identický je vzhled i tvar. Konjakové těstoviny můžete koupit libovolně jako spaghetti, penne, tagliatelle, fettuccine nebo nudle.

Podobná je i chuť konjakových těstovin. Stejně jako ty klasické nejsou sami o sobě nijak výrazné. Zato na sebe skvěle vážou omáčky a koření utvářející výsledné jídlo.

Jaké jsou doporučené recepty z konjakových těstovin?

Protože konjakové těstoviny vypadají i chutnají velmi podobně jako ty běžné, můžete z nich uvařit cokoliv, na co jste zvyklí.

Přesvědčte se sami a připravte váš oblíbený recept tentokrát s konjakovými těstovinami. Výsledek vás zaručeně nadchne. Jsou skvělé do klasických jídel, v asijských specialitách a dokonce se hodí i jako zavářka do polévky.

Kde se dají konjakové těstoviny koupit?

Na internetu nebo v obchodě. Existují e-shopy, které konjakové těstoviny nabízejí. Ale seženete je i v dm drogerii nebo ve vybraných odděleních obchodních řetězců. Například v Albertu jsme je zahlédli mezi potravinami pro zahraniční kuchyni.

A pokud vás zajímá cena konjakových těstovin, pohybuje se mezi 25 a 40 Kč za 100 g (jednu porci).

Zvažujete, že zařadíte konjakové těstoviny do jídelníčku? Už jste si přečetli, proč byste to měli udělat. Dozvěděli jste se jak a co z nich vařit, i kde je koupit.

Nic vám nebrání je vyzkoušet. Jenom pamatujte, že během jídla byste měli hodně pít.

Vláknina glukomannan obsažená v konjakových těstovinách totiž vstřebává vodu. Proto těstoviny zvětšují svůj objem a může být obtížnější je polknout (hlavně u velkých soust). Piti během jídla zajistí, že vám všechno pěkně sklouzne rovnou do žaludku.

Tolik o konjakových těstovinách.

Zaujali vás?

Rozběhněte se pro ně do obchodu a uvařte si lahodný oběd nebo večeři.

Bonus: V našem dalším článku máme nějaké tipy na zdravou svačinku.

Dobrou chuť!