Existuje řada pádných důvodů, proč byste měli konjakové těstoviny zařadit do jídelníčku. Prozradíme vám je všechny. Navíc řekneme, jak se liší od běžných těstovin. A dokonce se dozvíte, co chutného si můžete uvařit. Pojďme na to.
Proč si dát k jídlu konjakové těstoviny?
Protože:
- Vám pomohou zhubnout.
- Prospívají trávení.
- Jsou i pro diabetiky.
- Zkrášlují pleť.
Projděme si to ještě jednou. Podrobněji.
Konjakové těstoviny pomáhají při hubnutí
Mají vysoký podíl glukomannanu. Vlákniny, která snadno absorbuje vodu a nabobtnává. To znamená, že i když si těstovin dáte jen menší porci, budete dobře nasyceni na několik hodin.
Navíc obsažená vláknina v těle vytváří vysoký počet probiotických bakterií. Ty pomáhají správné funkci střev, zabraňují zácpě a předcházejí dalším problémům s trávicí soustavou.
Konjakové těstoviny mají méně sacharidů a jsou vhodné pro diabetiky
Zatímco jedna porce (100 g) obyčejných těstovin obsahuje 24 g sacharidů s energetickou hodnotou 533 kJ, u těch konjakových je to jenom 1,6 g a 60 kJ.
Opět se tedy mohou radovat ti, co chtějí zhubnout. Konjakové těstoviny mohou být vhodným doplňkem při ketodietě, kdy se snažíte přijímat co nejméně sacharidů.
Prospěšné jsou konjakové těstoviny i pro diabetiky. Sacharidy v nich se totiž do těla uvolňují pozvolna a tím zajišťují plynulejší tvorbu inzulínu.
Konjakové těstoviny přispívají zdravější a krásnější pokožce
Výrobci a pravidelní konzumenti konjakových těstovin se shodují, že jejich pojídání pomáhá pokožce. Především snižuje tvorbu akné a působí proti mastné nebo naopak suché pleti.
Další benefity konjakových těstovin
- Snižují LDL cholesterol (to je ten, který škodí našemu tělu).
- Neobsahují lepek (jsou tedy vhodné pro celiaky).
- Snadno se připravují.
V čem jsou konjakové těstoviny jiné a čím se těm běžným podobají?
Nejdřív ty rozdíly.
Hlavní odlišnost je v základní surovině
Klasické těstoviny jsou z pšeničné mouky. Ty konjakové se vyrábějí z vysušeného a rozemletého kořene rostliny konjak. Pro lepší představu, jde o hlízu vzhledem blízkou bramborům.
Rozdíl je i v přípravě
Konjakové těstoviny oproti běžným nemusíte vařit tak dlouho. Vlastně je stačí jen propláchnout (většinou se prodávají v nálevu), ohřát (klidně i v mikrovlnce) nebo usmažit. Celá příprava netrvá víc jak 2 až 3 minuty.
Dokonce už se na trhu objevují i varianty těstovin bez nálevu. U nich je příprava ještě jednodušší.
Složení není identické
Konjakové těstoviny mají velmi nízký podíl sacharidů. Konkrétně je to pouhých 1,6 g na 100 g těstovin. Ty běžné mají sacharidů 15x víc.
Naopak vlákniny (glukomannanu) najdeme ve 100 g konjakových těstovin celé 4 g. U pšeničných je to o polovinu míň.
To byly odlišnosti.
Naopak prakticky identický je vzhled i tvar. Konjakové těstoviny můžete koupit libovolně jako spaghetti, penne, tagliatelle, fettuccine nebo nudle.
Podobná je i chuť konjakových těstovin. Stejně jako ty klasické nejsou sami o sobě nijak výrazné. Zato na sebe skvěle vážou omáčky a koření utvářející výsledné jídlo.
Jaké jsou doporučené recepty z konjakových těstovin?
Protože konjakové těstoviny vypadají i chutnají velmi podobně jako ty běžné, můžete z nich uvařit cokoliv, na co jste zvyklí.
Přesvědčte se sami a připravte váš oblíbený recept tentokrát s konjakovými těstovinami. Výsledek vás zaručeně nadchne. Jsou skvělé do klasických jídel, v asijských specialitách a dokonce se hodí i jako zavářka do polévky.
Kde se dají konjakové těstoviny koupit?
Na internetu nebo v obchodě. Existují e-shopy, které konjakové těstoviny nabízejí. Ale seženete je i v dm drogerii nebo ve vybraných odděleních obchodních řetězců. Například v Albertu jsme je zahlédli mezi potravinami pro zahraniční kuchyni.
A pokud vás zajímá cena konjakových těstovin, pohybuje se mezi 25 a 40 Kč za 100 g (jednu porci).
Zvažujete, že zařadíte konjakové těstoviny do jídelníčku? Už jste si přečetli, proč byste to měli udělat. Dozvěděli jste se jak a co z nich vařit, i kde je koupit.
Nic vám nebrání je vyzkoušet. Jenom pamatujte, že během jídla byste měli hodně pít.
Vláknina glukomannan obsažená v konjakových těstovinách totiž vstřebává vodu. Proto těstoviny zvětšují svůj objem a může být obtížnější je polknout (hlavně u velkých soust). Piti během jídla zajistí, že vám všechno pěkně sklouzne rovnou do žaludku.
Tolik o konjakových těstovinách.
Zaujaly vás?
Rozběhněte se pro ně do obchodu a uvařte si lahodný oběd nebo večeři.
Bonus: V našem dalším článku máme nějaké tipy na zdravou svačinku.
Dobrou chuť!