Kvůli vynikajícímu šálku kávy nemusíte ani opustit pohodlí domova. Jistě, díky zkušeným baristům to v kavárnách máte bez práce, ale i doma to zvládnete. A bez drahého kávovaru!

Už dávno neplatí, že abyste si mohli dopřát šálek dobré kávy, musíte mít doma drahý velký kávovar, který zabere polovinu kuchyňské linky a je komplikovaný na obsluhu i údržbu. Představíme vám moka konvičku, french press a nakonec pár triků, jak i z obyčejného domácího kávovaru dostat to nejlepší espresso.

Zkuste to úplně bez elektřiny!

Moka konvička je skvělý nástroj na přípravu kávy a to nejen doma, ale vlastně úplně kdekoliv. Obejde se totiž úplně bez elektřiny. Na dobrý šálek kávy z moka konvičky potřebujete jen zdroj tepla, vodu a dobrou mletou kávu. Výsledek je někde na půl cesty mezi espressem a filtrem, proto můžete sáhnout jak po jednodruhové kávě, tak po mixu arabiky a robusty. 

Kávu byste měli mít namletou pocitově na hrubost polohrubé mouky, mezi jemným a středním stupněm hrubosti. Pokud by vzlínala příliš rychle a byla vodová, pak je potřeba příště mlít na trochu jemnější konzistenci, naopak pomalé vzlínání a temně černá káva znamená, že by měla být hrubost vyšší.

Příprava je jednoduchá:

  1. Naplňte spodní část konvičky vodou až pod ventilek
  2. Do sítka dejte kávu až po okraj, nemusíte nic pěchovat, stačí jen uhladit povrch a lehce sklepnout.
  3. Sítko vložte do spodní části konvičky a celou konvičku pořádně napevno zašroubujte, aby neunikal tlak.
  4. Položte konvičku na střední plamen s otevřeným víčkem a sledujte jak káva začne vzlínat.
  5. Čas odstavit je, když káva dosáhne zhruba dvou třetin konvičky a začne bublat a mírně prskat.
  6. Chvilku počkejte a podávejte!

Káva pro jednoho i pro návštěvu

Další možností je french press, což je konvička, ze které získáte šálek filtrované kávy s výraznou chutí. French press oceníte díky jeho variabilnímu použití – sami rozhodujete, kolik kávy a vody do něj dáte, takže si snadno můžete připravit menší hrnek na chuť, pořádnou dávku filtru k práci nebo kávu pro celou návštěvu. Stejně dobře se v něm navíc také dá připravovat sypaný čaj.

french press

Káva pro french press by měla být namletá přibližně do stejné hrubosti jako cukr krystal. Vybírejte jednodruhovou, třeba 100% arabiku. Na 300ml vody budete potřebovat 20g kávy, což je přibližně 6 kávových lžiček. Na french pressu je ale skvělé také to, že si můžete udělat kávu jednoduše silnější nebo slabší podle chuti.

  1. Vypláchněte konvičku horkou vodou, aby studené sklo neovlivnilo teplotu v dalších krocích přípravy.
  2. Vsypte kávu, zalijte ji horkou vodou a zamíchejte.
  3. Po třech minutách ještě jednou zamíchejte a počkejte, než se káva opět usadí u dna.
  4. Stlačte píst s filtrem a nalijte kávu do šálku. Nenechávejte ji ve french pressu sedět dlouho, i po stlačení se stále trochu louhuje a káva by vám zhořkla.

Tipy a triky pro lepší espresso

Dobrá, espresso se sice bez kávovaru neobejde, nemusíte ale doma mít ten nejnovější pákový, aby vaše ranní káva za něco stála. S pár tipy se dá i espresso ze základního modelu posunout o úroveň výš.

Pořiďte si elektrický mlýnek na kávu.
Budete si moct nastavit hrubost mletí pro perfektní výsledek.

Zkuste filtrovanou vodu. 

Kvalita vody má velký vliv na výslednou chuť kávy. Navíc se vám nebude tolik zavápňovat kávovar.

Vyberte ta správná zrnka.
Záleží vždy na chuti, ale zrnka mixu robusty a arabiky pražená o trochu tmavěji než ta na filtr jsou zárukou dobrého výsledku.

A správné servírování.

Espresso se tradičně servíruje v tlustostěnných šálcích, které udrží stabilnější teplotu kávy.

šálek kávy

A teď už jenom vychutnávejte

Ať jste si vybrali jakýkoliv způsob přípravy, pokud mu věnujete dostatek pozornosti a dáte si na tom záležet, můžete si i doma vychutnat šálek kávy v podobné kvalitě jako ve vaší oblíbené kavárně.

Káva je skvělý nápoj, který probudí vaší mysl a je také dobrý spalovačem tuku.