Vyvážený jídelníček i aktivní způsob života může být pro někoho stresující krok do neznáma. Z každého směru přichází protichůdné rady a my ještě navíc bojujeme s našimi touhami po sladkém či tučném. Snídaně je snad nejdůležitější jídlo dne. Je to právě ona, kdo určuje, jak náš den začneme a zda budeme mít celé dopoledne dostatek kvalitní energie. Co tedy snídat, v jakém množství a jak brzy po probuzení?

Proč je snídaně tak důležitá

Snídaně je první jídlo dne, přerušuje tím tak půst, který přes noc držíme. Ten může trvat až 12 hodin. Dochází při něm k čerpání zásob cukru. Jakmile všechny tyto zásoby dojdou, tělo začne brát energii z tukových zásob. Ačkoliv tímto dochází k hubnutí, což by někteří z nás uvítali, stejně tak se můžeme cítit unavení a letargičtí.

Snídaně připravuje naše tělo na celodenní fungování, navíc podle mnohých studií vyřazení snídaně z jídelníčku nevede k žádným výrazným změnám na váze. Naopak hrozí nedostatek energie, a to už se během dne jen těžko dohání.

Naše babičky nám vtloukávaly do hlav pořekadlo „Snídej jako králobědvej jako princ a večeř jako chuďas“. A podle nejnovějších výzkumů i možná měly pravdu. Velká snídaně potlačí produkci hladového hormonu po zbytek dne a my tak nebudeme mít tendenci se přejídat. Tělo navíc spaluje nejvíce energie hned ráno, dává proto smysl mu potřebnou energii dopřát.

Co když ji vynecháme?

Ojedinělé vynechání snídaně, například v rámci půstu, není žádná tragédie, ba naopak nám může prospět. Pokud ale nesnídáme každý den, můžeme si zadělat na nepříjemné problémy. Studie ukázaly, že lidé, co nesnídají, mají větší sklony ke špatným stravovacím návykům, což může vést v podváze či naopak nadváze. Navíc mají také často nekvalitní spánek a celkově málo energie.

A když jídlo nemůžu ani vidět?

Někomu se však stává, že jídlo nechce po ránu ani vidět. To může být způsobeno příliš velkou a těžkou večeří, která byla snězena pozdě, nebo nechuť k typickým snídaňovým jídlům. Pokud se vám hned po probuzení dělá z jídla špatně, vyzkoušejte některý z následujících bodu:

  • jezte menší a dřívější večeři, abyste k ránu měli větší hlad
  • oprašte své kuchařky a prohledejte zákoutí internetu po nových a zajímavých snídaňových receptech, na které se budete každé ráno těšit
  • řešením může být i posunutí snídaně na později a udělat z ní tak brzkou dopolední svačinu, ráno si dejte jen horký čaj

Co by ve snídani nemělo chybět?

Pravidelně snídat je jednoduché v okamžiku, kdy jsou dostupné suroviny rychle připravené a my tak ráno nemusíme ztrácet drahocenný čas složitou přípravou. Jednoduchými a zdravými možnostmi jsou:

  • čerstvé ovoce a zelenina
  • oříšky a semínka
  • ovesné vločky (pozor, ať nemají přidaný cukr)
  • celozrnné pečivo: tousty, chleby, bagety, housky…
  • řecký jogurt nebo skyr ochucený o čerstvé ovoce a pár kapek medu nebo javorového sirupu
  • smoothie z jakéhokoliv druhu ovoce (mražené bývá levnější), s mlékem a jogurtem